zaterdag, 6. februari 2016 - 13:11 Update: 06-02-2016 18:07

Advocaten willen spreekverbod voor geschorste officier van justitie

Advocaten Van Laarhoven willen spreekverbod geschorste officier van justitie
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

De advocaten van Johan van Laarhoven willen een spreekverbod voor geschorste officier van justitie Lucas van Delft.

Het openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de officier die ook het onderzoek naar Johan van Laarhoven leidde. In een interview vandaag met NRC Handelsblad waarin Van Delft erkent dat hij overspannen is, doet hij opnieuw ongefundeerde uitlatingen over Van Laarhoven.

Officier van justitie Lucas van Delft wordt er door het OM van verdacht dat hij in 2015 bij de politie onder een valse naam melding heeft gedaan dat mensen van plan zouden zijn hem te liquideren. In NRC zegt Van Delft vandaag ‘ruiterlijk te erkennen’ dat hij ‘fouten’ heeft gemaakt. Hij is ‘geknapt door stress’. Het OM, de werkgever van Van Delft, is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de officier van justitie en hangende het onderzoek is hij geschorst.

De advocaten van Johan van Laarhoven vragen hoofdofficier Charles van der Voort om Van Delft een spreekverbod op te leggen. Het interview met Van Delft bewijst volgens advocaat Gerard Spong dat het maar goed is dat de overspannen Van Delft op non-actief is gesteld. “Van Delft vindt blijkbaar alles geoorloofd om zijn eigen reputatie te redden. In het interview zet hij Johan van Laarhoven zonder enige onderbouwing weg als crimineel. Het is niet alleen beter voor Johan van Laarhoven, maar ook beter voor zichzelf als Van Delft zich voorlopig beroept op zijn zwijgrecht.”

Van Delft leidde onder andere het onderzoek naar Johan van Laarhoven. De voormalig Brabantse coffeeshophouder werd in Thailand veroordeeld tot 103 jaar cel. Van Delft vroeg de Thai een onderzoek te starten naar Van Laarhoven. De Thai oordeelden dat de verkoop van softdrugs illegaal is. En ook al gebeurde dat in Nederland, waar softdrugs mag worden verkocht, hij werd er in Thailand voor veroordeeld.

Van Delft onder ede

Dat Van Delft in het onderzoek een opmerkelijke rol speelde, tekende zich al langer af. Eind vorige maand dienden de advocaten van Van Laarhoven daarom bij de rechtbank in Den Haag een verzoek in om Van Delft onder ede te mogen horen als getuige. Van Delft stuurde de Thai samen met de Nederlandse politie-liaison in Bangkok een brief met het verzoek Van Laarhoven aan te houden. Ook de Thaise rechtbank en de Thaise ambassade bevestigen dat Thailand handelde op verzoek van Nederland. Desondanks bleef Van Delft beweren dat de Thai op eigen initiatief handelden.

“Iemand die een aanslag op zichzelf verzint, is ook in staat om willens en wetens de Thaise rechtbank voor de gek te houden”, zegt Gerard Spong. “We hebben er alle vertrouwen in dat hoofdofficier Van der Voort het onderzoek naar Van Delft integer en professioneel aanpakt.”

Over Johan van Laarhoven

Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij anderhalf jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid.