woensdag, 10. februari 2016 - 18:03 Update: 10-02-2016 18:07

Minister Koenders verheugd over vrijspraak Van der Dussen

Minister Koenders verheugd over vrijspraak Van der Dussen
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft woensdag verheugd gereageerd op de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof om de Nederlander Romano van der Dussen vrij te spreken van verkrachting. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Buitenlandse Zaken heeft zich samen met onder andere stichting Prison Law actief ingezet om aandacht voor de zaak te vragen toen bleek dat er nieuwe feiten beschikbaar waren. Dat gebeurde zowel voor als achter de schermen. Minister Koenders: ‘Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er duidelijkheid. Ik ben opgelucht en verheugd voor de heer Van der Dussen’.

Van der Dussen zit sinds 2004 in de gevangenis vanwege verkrachting en twee pogingen tot verkrachting. Toen er steeds meer aanwijzingen kwamen dat Van der Dussen mogelijk niet schuldig was, heeft Nederland actief aandacht gevraagd voor de zaak bij de Spaanse autoriteiten. 

Eerder zei minister Koenders daarover: ‘Iemand die mogelijk onterecht is veroordeeld, moet snel duidelijkheid krijgen. Ik kan me de frustratie goed voorstellen.’ Uiteindelijk besloot de Spaanse rechter om de strafzaak te heropenen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft bijstand aan 2100 Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. In Spanje zijn 210 Nederlanders gedetineerd. Zij zitten in gevangenissen verspreid over het hele land.

Categorie:
Provincie: