maandag, 15. februari 2016 - 12:46 Update: 15-02-2016 21:16

Gebruikt antiek condoom levert bij veiling 600,- euro op

Gebruikt condoom levert 600 euro op
Foto: Catawiki
Amsterdam

Gisteravond is bij online veilinghuis Catawiki een bijzonder condoom voor 600 euro geveild. Het gaat om een oud condoom uit de 18/19 eeuw, gemaakt van schapendarm.

Volgens Catawiki is zo'n oud condoom een echte zeldzaamheid. Er zijn maar een paar van deze antieke condooms bekend en die liggen eigenlijk allemaal in musea. Het is dus bijzonder dat er nu zo'n condoom opduikt. ''Condooms werden vanaf de middeleeuwen gemaakt van de darmen van schapen, varkens, kalveren of geiten. Omdat het erg duur en tijdrovend was om zo'n condoom te maken, werden ze vaak alleen gebruikt door welgestelde mensen. Sinds de komst van goedkope rubberen condooms in de 19e eeuw werden de condooms van schapendarm niet meer gebruikt. Het is dan ook heel bijzonder dat dit condoom zo lang bewaard is gebleven''. Gedurende de veiling was er veel belangstelling voor het condoom. Uiteindelijk bracht deze dan ook ruim het dubbele op van de verwachting. Daarmee is deze antieke condoom meteen het duurste condoom ter wereld.

Opvallend grote maat

Het condoom, dat is gevonden in Frankrijk, is met 19 cm ook nog eens opvallend lang te noemen. De andere condooms die uit deze tijd bewaard zijn gebleven hebben namelijk slechts een lengte van 15 cm. De gemiddelde lengte van moderne condooms is ongeveer 18 cm.

Musea

''Een antiek condoom gemaakt van schapendarm is echt een bezienswaardigheid. Daarnaast verteld dit object iets over onze geschiedenis en is ook nog eens educatief. Er werd tijdens de veiling dan ook door verschillende musea meegeboden'', aldus Catawiki. Uiteindelijk werd het hoogste bod gedaan door een bieder uit Amsterdam. Wat deze persoon met het condoom gaat doen is nog niet bekend. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):