dinsdag, 16. februari 2016 - 14:10

Celstraf voor 'studentengluurder' Nijmegen

Celstraf voor 'studentengluurder' Nijmegen
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Een 39-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Hij is schuldig bevonden voor het plegen van 2 aanrandingen, poging tot aanranding, afpersing en vrijheidsberoving. Ook heeft de Nijmegenaar door misleiding ontucht begaan met een jonge vrouw.

Onverbeterlijk

De man uit Nijmegen heeft daarmee meerdere keren de lichamelijke en seksuele integriteit van de slachtoffers geschonden. Door deze vergrijpen te plegen, heeft de Nijmegenaar bij de rechtbank de indruk gewekt onverbeterlijk te zijn. Dit wordt onderstreept door zijn hardnekkige ontkenning.

Avond uit

Het merendeel van de slachtoffers kwam thuis na een avond uit - in het centrum van Nijmegen - waarna ze bij de voordeur werden ‘overvallen’ door de Nijmegenaar. De man dreigde dat hij een pistool had en randde de slachtoffers aan. Eén van de slachtoffers werd gedwongen om geld te pinnen voor de man. Een ander slachtoffer wist te voorkomen dat de man meer kon doen dan een poging tot aanranding. Het laatste, jonge, slachtoffer is door de man een jaar lang psychisch zo onder druk gezet dat zij hieraan geen weerstand kon bieden. Zij heeft meerdere keren seksuele handelingen bij zichzelf moeten plegen of seksuele handelingen moeten ondergaan. De impact van deze vergrijpen is tot op de dag van vandaag groot, zo bleek uit de op zitting voorgelezen slachtofferverklaringen.

Grenzen opzoeken

De man heeft al een strafblad op het gebied van zedendelicten. Bovendien steekt de man niet onder stoelen of banken dat hij liegt om zo in contact te komen met vrouwen om hen te kunnen bevragen over seksualiteit. Hij zoekt hierin de grenzen op van strafbaar gedrag. De man is op een obsessieve manier bezig met vrouwen, macht en seks.

Geen verantwoordelijkheid

De Nijmegenaar heeft geweigerd om mee te werken aan onderzoeken naar zijn psychische gezondheid. De rechtbank kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de man uiterst geslepen is en doortrapt is in zijn handelen. Hij geeft slechts datgene toe waar voldoende bewijs voor is en de rest blijft hij ontkennen. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor al het leed dat hij heeft veroorzaakt.

Lagere straf

De rechtbank heeft een gevangenisstraf van langere duur opgelegd. Voor 2 feiten komt de rechtbank wegens gebrek aan bewijs niet tot een bewezenverklaring, zodat de straf lager uitkomt dan de straf die is geëist door de officier van justitie. Daarnaast moet de man aan diverse slachtoffers schadevergoedingen betalen.

Categorie:
Provincie: