maandag, 22. februari 2016 - 7:48 Update: 22-02-2016 14:10

Rode Kruis op zoek naar 1.000 EHBO’ers voor vluchtelingen en evenementen

Rode Kruis heeft 1000 EHBO’ers nodig voor evenementen en hulp aan vluchtelingen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis zoekt ruim duizend nieuwe EHBO-vrijwilligers voor de hulp aan vluchtelingen en de evenementenhulpverlening. Dit jaar verwacht het Rode Kruis weer veel in actie te komen in verband met de instroom van vluchtelingen terwijl er tegelijkertijd een groot aantal evenementen op de planning staan.

Voor zowel de evenementenhulpverlening als de bemanning van EHBO-posten bij de opvang voor vluchtelingen heeft het Rode Kruis hulpverleners nodig met een geldig EHBO-certificaat of medische achtergrond. De noodhulporganisatie start vandaag met de werving van de nieuwe vrijwilligers zodat zij zo snel mogelijk klaargestoomd kunnen worden voor de hulpverlening. De EHBO’ers helpen mensen met kleine bloedingen, kneuzingen, schaaf- of snijwonden en onwel wording. Het Rode Kruis verwacht met duizend nieuwe EHBO-vrijwilligers de noodzakelijke hulp te kunnen blijven bieden.

'Zowel op evenementen als bij de opvang voor vluchtelingen is het essentieel dat er genoeg mensen klaar staan om eerste hulp te bieden als het nodig is”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd EHBO van het Rode Kruis. ,,Het Rode Kruis is dankbaar dat vele Nederlanders zich vorig jaar hebben aangemeld als vrijwilliger of burgerhulpverlener via Ready2Help. Alle hulp is welkom, maar op dit moment zijn gecertificeerde EHBO-hulpverleners het hardste nodig.'

Vluchtelingenhulp in Nederland

Het Rode Kruis is het afgelopen jaar in het hele land ingezet om te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen, het verlenen van EHBO, het opbouwen van noodopvanglocaties en het bemannen van de Rode Kruis Welkom Winkels, waar kleding ingezameld wordt voor vluchtelingen. Ook helpt het Rode Kruis bij opsporing en contactherstel met familieleden. Daarnaast heeft de hulporganisatie de Refugee Buddy App ontwikkeld. Deze app helpt vluchtelingen met het wegwijs worden in Nederland en voorziet hen van informatie en nieuws.

Eerste Hulp

Het Rode Kruis verleent hulp aan mensen in nood en verzorgt wereldwijd eerstehulpverlening en onderwijs in eerste hulp. In Nederland betekent dat hulp bij kleine en grote evenementen zoals Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse, Serious Request of carnaval.