woensdag, 24. februari 2016 - 8:10 Update: 24-02-2016 16:00

Bellingcat: 'Twintig Russische militairen betrokken bij neerhalen MH17'

Bellingcat: 'Twintig Russische militairen betrokken bij neerhalen MH17'
Foto: YouTube
Hilversum

Het Britse onderzoekscollectief voor burgerjournalistiek Bellingcat stelt woensdag in een rapport dat de Russische legertop verantwoordelijk was voor het verschepen van de Buk-installatie naar Oekraine en zou daardoor betrokken zijn bij het neerhalen van de MH17. Dit schrijft de NOS woensdag.

Volgens de onderzoekers zou het aantal mensen dat in beeld is voor het neerhalen van vlucht MH17 zijn teruggebracht tot zo'n 20 Russische militairen. In een interview met de omroep zegt de Bellingcat-oprichter Eliot Higgins dat  deze militairen moeten weten wie op 17 juli 2014 de Buk-raket afvuurde op het toestel van Malaysia Airlines.

De onderzoeksjournalisten stellen in het rapport dat de verantwoording voor het neerhalen van de MH17 bij twee mensen ligt: 'De Russische minister van Defensie Sjojgoe en president Poetin.' Higgins; 'Zij leverden het wapen, dat waarschijnlijk werd bediend door het Russische leger, waarmee vlucht MH17 werd neergehaald.' Bellingcat heeft niet kunnen achterhalen wie er uiteindelijk op de knop drukte.

Volgens het Bellingcat-onderzoek transporteerde het Tweede Bataljon van de 53e  Luchtafweerraketbrigade uit het Russische Koersk.de Russische Buk-raketinstallatie naar Oekraïne. Bellingcat wist door sociale media af te speuren en duizenden foto's, filmpjes en documenten te vergelijken de structuur van het Tweede Bataljon in kaart te brengen, aldus de omroep

Categorie: