donderdag, 25. februari 2016 - 11:55 Update: 25-02-2016 16:49

'Amsterdamned' 2.0 maar dan door de ogen van een specialistisch duiker

'Amsterdamned' 2.0 maar dan door de ogen van een specialistisch duiker
Foto: Gem. Amsterdam/ NZ-lijn
Amsterdam

Voor de meeste vijftigers onder ons staan de beelden van 'Amsterdamned', de thriller van Dick Maas uit 1988, ons nog op het netvlies gebrand. De beelden gecombineerd met de spannende typische thriller-muziek maakte een onvergetelijke indruk.

Mogelijk geïnspireerd door deze filmkraker hebben de makers van de Noord/Zuidlijn een soortgelijk kort filmpje gemaakt maar dan van de werkzaamheden van een specialistische duiker die de metalen zware palen waarop de bouwplaatsen en het tijdelijke busplatform waren gebouwd met een thermische lans van 3.500 graden Celcius doorsnijdt.

GoPro camera

Een lastig karwei dat alleen door gespecialiseerde duikers kan worden uitgevoerd. Voor één keer nam één van de duikers een GoPro camera mee. Het resultaat is in deze video te zien voor zover er sprake is van zicht wat op deze diepte is het zicht niet meer dan 30 centimeter.

3500 °C

Hoewel op de video zelf onder water eigenlijk niet veel te zien is, geeft het wel een beeld van de lastige omstandigheden waaronder de duikers moeten werken. 

In totaal worden er 46 buispalen van elk 600 kilo per stuk ‘doorgezaagd’. 'Een lastige en gevaarlijke klus', aldus directievoerder Frank Kamsteeg van de Noord/Zuidlijn. 

'Onze duikers branden de zware buispalen af met een thermische lans van 3500 °C, alleen hebben ze slechts 30 centimeter zicht op de bodem van het Open Havenfront. 
Ze hebben trouwens en passant ook nog een aantal fietsen opgedoken.'

Rook

Een dikke bruine rook laat zien dat er iets gebeurt op de bodem. Na een kwartier is de paal doorgebrand en wordt het gevaarte op een ponton gehesen.

Het afbranden en afvoeren van de buispalen bij het voormalige busplatform en bij de Nieuwe Brug is naar verwachting eind deze week klaar. 

Tip: zet het geluid vol aan.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):