dinsdag, 1. maart 2016 - 8:14 Update: 02-03-2016 11:49

VEH: Stijging OZB aanzienlijk hoger dan de afgesproken maximale verhoging

ozb
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Nieuwegein

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 % meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waarbij alle gemeenten zijn betrokken.

De stijging is aanzienlijk hoger dan de maximale verhoging van 1,57 % die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Deze zogeheten macronorm is een plafond voor het totaal van alle gemeenten. 

De ozb stijgt dit jaar het meest in de Limburgse gemeente Meerssen: 37 %. Een huiseigenaar in deze gemeente gaat gemiddeld € 115 meer betalen. Nummer twee en drie op de lijst zijn Duiven en Kampen, met stijgingen van respectievelijk 28 % en bijna 17 %. De gemiddelde Nederlandse huiseigenaar betaalt in 2016 zo’n € 288 aan ozb. 

Ingezetenenheffing

Dit jaar overschrijden de gemeenten de macronorm voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het Rijk heeft geen sancties om de gemeenten aan te pakken. De gemeenteraad heeft het laatste woord, als het gaat om de vaststelling van het ozb-tarief. Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat de macronorm niet werkt. Het is eerlijker om de ozb te vervangen door een vorm van ingezetenenheffing, vindt de vereniging. Dan gaan huurders ook mee betalen aan de gemeentelijke voorzieningen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):