dinsdag, 8. maart 2016 - 15:52 Update: 08-03-2016 17:08

55-plusser moet bij rugklachten meer bewegen en minder slikken

55-plusser moet bij rugklachten meer bewegen en minder slikken
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het is beter voor 55-plussers om meer te bewegen bij rugpijn dan om pijnstillers te slikken. Dit meldt het Erasmus MC dinsdag.

'Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de pijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven. Het is beter om te blijven bewegen, want dat heeft minder nadelen', stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in haar proefschrift dat zij op woensdag 9 maart verdedigt.

Zwaarder

Enthoven: 'Maar liefst 72% van de 55-plussers slikt pijnstillers. Van hen gebruikt bijna de helft paracetamol en meer dan de helft NSAID’s zoals ibuprofen of diclofenac. Maar ook zwaardere middelen zoals tramadol of morfine worden voorgeschreven door huisartsen en gebruikt door deze patiënten'.

Hartfalen

'Na een half jaar slikt een derde de pijnstillers nog steeds, terwijl ze nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen en nare bijwerkingen kunnen geven', zegt de promovenda. 'Denk aan maagklachten en zelfs hartfalen. Uit mijn onderzoek naar het effect van NSAID’s blijkt dat het de pijn en fysieke beperkingen bij patiënten met chronische lage rugklachten vrijwel niet wegneemt. Verder zijn er aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo.'

Interactie

Met name ouderen hebben meer kans op bijwerkingen van pijnstillers, doordat zij vaak ook andere ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken, waarmee een interactie kan optreden. Enthoven: 'Belangrijker is om te blijven bewegen bij rugpijn, want ondanks dat dit lastig kan zijn, heeft het minder nadelen.'

Categorie: