dinsdag, 8. maart 2016 - 20:06 Update: 09-03-2016 9:23

Wilders naar aanleiding vervolgen OM: 'Niemand zal mij doen zwijgen'

OM gaat Wilders voor 4 aanklachten vervolgen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gaat Geert Wilders vervolgen op verdenking van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit blijkt uit de tenlastelegging die het OM dinsdag openbaar heeft gemaakt.

Vier varianten

Daarbij gaat het OM op 'safe' door vier varianten in de tenlastelegging op te nemen namelijk medeplegen; plegen; uitlokken; en 'het doen medeplegen'. Het OM gaat Wilders vervolgen naar aanleiding van de uitspraken over "minder Marokkanen" die Geert Wilders op 12 en 19 maart 2014 deed in Den Haag. 

Naar aanleiding van deze uitspraken van Wilders is door ruim 6400 mensen aangifte gedaan. Na uitvoerig juridische analyse is het OM tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleverden.

Vrijheid van meningsuiting

'De vrijheid van meningsuiting brengt met zich mee dat politici ver mogen gaan in hun uitspraken maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie', aldus het OM.

Reactie Wilders

Geert Wilders reageerde vandaag op Twitter:'Niemand zal mij doen zwijgen. Ook niet over Marokkanen. Geen terreurbedreigingen, geen OvJ met onzinaanklachten, geen rechter. Niemand', aldus Wilders

De inhoudelijke zitting vindt pas op 31 oktober 2016 plaats maar op 18 maart is de eerste regiezitting. 

Categorie:
Provincie: