dinsdag, 15. maart 2016 - 13:13

8 jaar celstraf geëist voor doodslag en poging doodslag Vinkeveenseplassen

8 jaar celstraf geëist voor doodslag en poging doodslag Vinkeveenseplassen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Vinkeveen

De officier van justitie Midden-Nederland heeft vandaag een celstraf van 8 jaar en een ontzegging van de vaarbevoegdheid van 5 jaar geëist tegen een 51-jarige man. De man wordt verdacht van doodslag op twee personen, poging doodslag op nog twee andere personen en verlaten van de plaats van het ongeval op 2 augustus 2014 bij de Vinkeveenseplassen.

Op 2 augustus 2014 omstreeks 22.43 uur wordt er gemeld dat er een aanvaring heeft plaatsgevonden op de Vinkeveenseplassen tussen twee boten. Ter plaatse wordt er aan de kant een sloep aangetroffen met daarin twee overleden personen. Een 51-jarige man zou als bestuurder van een motorboot - te hard, met drank op en zonder verlichting - over de Vinkeveense Plassen hebben gevaren. Hierbij heeft hij een sloep met daarin vier personen niet gezien waardoor hij over de sloep is ‘gevlogen’ en vervolgens is doorgevaren. Naar aanleiding van getuigenverklaringen heeft de politie diezelfde avond de weggevaren boot aangetroffen bij een woonark en de 51-jarige bestuurderaangehouden. De bestuurder verklaarde dat hij dacht een aanvaring met een boomstam te hebben gehad en daarom te zijn doorgevaren.

Uit onderzoek is gebleken dat de snelheid waarmee gevaren werd tenminste zes keer hoger lag dan de ter plaatse op de Vinkeveense Plassen geldende maximale snelheid na 22.00 uur van 6 km per uur. Hij voer nabij twee recreatie eilanden in plané; daarbij komt het voorschip omhoog. Verder bleek dat de speedboot geen verlichting voer en dat de boten elkaar bijna frontaal zijn genaderd. De personen achterin de boot hebben het niet overleefd.

Op zitting verklaarde de schipper dat hij een klap had gehoord en gevoeld; de boot ketste af naar links, maar hij had geen ander hulpgeroep gehoord dan het gegil van de passagier bij hem in de boot die door de klap op haar rug was gevallen.

Op basis van het onderzoeksbevindingen waaronder de reconstructie en vaarproeven komt de officier tot het wettig en overtuigend bewijs dat de 51-jarige man verantwoordelijk is voor de dood van twee personen en een pogingdoodslag op twee andere personen. In zijn strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met het feit dat de verdachte geen verantwoordelijkheid heeft genomen tijdens de zitting.

Categorie:
Provincie: