zaterdag, 9. april 2016 - 8:48 Update: 09-04-2016 11:11

'Nederlandse hulporganisatie Solidaridad in Panama Papers'

Ook Nederlandse hulporganisatie Solidaridad in Panama Papers
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame handel Solidaridad maakt gebruik van brievenbusfirma's in Panama, Hongkong en Zuid-Afrika, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.

De stichting is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van onder meer de Max Havelaar-koffie en andere keurmerken. Volgens onderzoek van de twee kranten zou Solidaridad via een stichting in Panama betalingen doen aan een dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Op die manier hoeft Solidaridad geen belasting te betalen over internationale transacties. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) blijkt niet op de hoogte van de constructie en onderzoekt of Solidaridad hiermee binnen de normen van het keurmerk voor goede doelen is gebleven.

'Beweringen onjuist'

Volgens Solidaridad zijn deze beweringen onjuist en is van het ontwijken van belasting geen sprake. ''Er worden in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld waarover belasting betaald hoeft te worden. Verschillen in belastingregimes zijn dan ook geen overweging geweest bij de locatiekeuze.

De reden om een rechtspersoon op te richten in Panama was de oprichting van Solidaridad Latijns-Amerika. Het uitgaanspunt daarbij was regionaal zelfbestuur en een zo verantwoord en kosten-efficiënt mogelijke financiële en administratieve structuur, waarbij zoveel mogelijk ten goede komt aan de programma's van Solidaridad.''

Solidaridad zegt volledig transparant te zijn over haar activiteiten in Panama. Ze hebben haar jaarcijfers voor een ieder ter inzagen. Wel heeft de stichting haar contacten met adviesbureau Mossack Fonseca verbroken. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: