donderdag, 14. april 2016 - 18:47 Update: 14-04-2016 19:06

Vier schilderijen Westfries museum boven water

Vier schilderijen Westfries museum boven water
Foto: Westfries museum
Hoorn

Vier van de schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn werden gestolen zijn teruggevonden. Dat meldt het museum donderdagavond.

Het gaat naar het zich het nu laat aanzien om vier heel belangrijke werken. Op een persconferentie van de SBU (Geheime Dienst) in Kiev is gemeld dat vier werken zijn terug gevonden tijdens een geheime operatie. Het zou om twee werken in een lijst gaan en twee werken in opgerolde staat. De SBU heeft aangegeven dat het onderzoek doorgaat, maar ook dat de werken zich in handen zouden bevinden van Russische criminelen.  

Wethouder Judith de Jong van Kunst en Cultuur is blij en hoopvol. ‘Natuurlijk willen we graag alle werken terug, maar dit is een fantastisch begin. We willen de samenwerkende politiediensten danken voor hun onderzoekswerk en complimenteren met dit eerste succes.’

Ad, Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is vooral dolenthousiast over welke werken zijn teruggevonden. ‘Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken. Wel maken we ons grote zorgen over de staat van de stukken. We hebben uit de beelden van de persconferentie begrepen dat er twee (opnieuw) zijn ingelijst en twee zich in opgerolde staat bevinden.’ 

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de 17e en 18e eeuwse collectie. Jarenlang heeft de gemeente Hoorn gehoopt dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op. 

Categorie:
Provincie: