donderdag, 14. april 2016 - 18:48 Update: 14-04-2016 21:31

Westfries Museum opgelucht na vondst gestolen doeken in Oekraïne

Westfries Museum blij met vondst gestolen doeken in Oekraïne
Foto: Westfries museum
Hoorn

Het Westfries Museum is blij en hoopvol over het bericht uit Oekraïne dat vier van de vierentwintig uit het museum gestolen schilderijen zijn teruggevonden. Dit heeft het museum donderdag laten weten.

'Het gaat naar het zich het nu laat aanzien om vier heel belangrijke werken', aldus het museum. Op een persconferentie van de SBU (Geheime Dienst) in Kiev is gemeld dat vier werken zijn terug gevonden tijdens een geheime operatie. Het zou om twee werken in een lijst gaan en twee werken in opgerolde staat.

'Fantastisch begin'

De SBU heeft aangegeven dat het onderzoek doorgaat, maar ook dat de overige werken zich in handen zouden bevinden van Russische criminelen. Wethouder Judith de Jong van Kunst en Cultuur is blij en hoopvol. ‘Natuurlijk willen we graag alle werken terug, maar dit is een fantastisch begin. We willen de samenwerkende politiediensten danken voor hun onderzoekswerk en complimenteren met dit eerste succes.’

Ad, Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is vooral enthousiast over welke werken zijn teruggevonden. ‘Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een schilderij van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken. Wel maken we ons grote zorgen over de staat van de stukken. We hebben uit de beelden van de persconferentie begrepen dat er twee (opnieuw) zijn ingelijst en twee zich nog in opgerolde staat bevinden.’

Inbraak 2005

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de 17e en 18e eeuwse collectie. Jarenlang heeft de gemeente Hoorn gehoopt dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op.

Categorie:
Provincie: