maandag, 18. april 2016 - 14:14 Update: 18-04-2016 14:15

9 maanden cel voor oud-examinator voor oplichting met rijbewijzen

9 maanden cel voor oud-examinator voor oplichting met rijbewijzen
Foto: fbf
Den Haag

De rechtbank Den Haag heeftt een oud-examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) veroordeeld tot een celstraf van 9 maanden, omdat hij tussen mei 2011 en oktober 2014 van een groot aantal examenkandidaten via hun malafide rijschoolhouders geld heeft aangenomen en deze kandidaten heeft laten slagen voor hun rijexamen.

Oplichting en omkoping

De man heeft op diverse locaties in de Randstad gefraudeerd met rijexamens. Terwijl hij het tegenover het CBR liet voorkomen alsof er volgens de regels examen werd afgenomen, had hij in werkelijkheid tegen betaling afspraken gemaakt met malafide rijinstructeurs en rijschoolhouders over de data en tijden en locaties waar hij examens zou afnemen. Gemiddeld ontving hij € 500 per gefraudeerd examen, terwijl de kandidaten daarvoor bedragen tot € 3000 neertelden.

De rechtbank ziet geen aanleiding om aan de man een verbod tot het werken als rijexaminator op te leggen, zoals door de officier van justitie was gevorderd: hij is door het CBR ontslagen en wordt over enkele maanden 65 jaar oud, zodat er geen noemenswaardige kans op herhaling is. Wel moet de man de kosten van een door het CBR in de arm genomen particulier recherchebureau betalen.

De rechtbank wijst vandaag ook vonnis tegen drie van de malafide rijschoolhouders; zij worden veroordeeld tot taakstraffen. Aan hen wordt wel een verbod opgelegd om gedurende vijf jaar als rijschoolhouder te werken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):