maandag, 18. april 2016 - 20:46

Eerste kinderfietsen voor minima gedoneerd in Groningen

Eerste kinderfietsen voor minima gedoneerd in Groningen
Foto: Archief EHF
Groningen

Leerlingen van de St Michaëlschool in Groningen hebben vandaag de eerste fietsen gedoneerd bij de pop-up fietsenwinkel voor het ANWB Kinderfietsenplan. De fietsen komen terecht bij kinderen uit gezinnen, die zich geen fiets kunnen veroorloven.

Wethouder Mattias Gijsbertsen van armoedebeleid in Groningen en Araya Sumter van de ANWB namen de fietsen symbolisch in ontvangst. Dat gebeurde bij een opvallende pop-up fietsenwinkel, waar de bezoeker geen fiets kan kopen, maar er juist één kan weggeven. Klik hier voor een filmpje van de opening.

De inzamelweek in Groningen is het startsein voor de regiotour van het ANWB Kinderfietsenplan. In verschillende regio’s van Nederland werkt de ANWB samen met gemeenten om op een duurzame manier voor zoveel mogelijk kinderen fietsen in te zamelen. De fietsen die inwoners, verenigingen, scholen, sportclubs en bedrijven doneren, zijn voor kinderen uit diezelfde regio. Na Groningen trekt de ANWB verder naar Apeldoorn en Winschoten.

De inzamelactie op de Vismarkt in Groningen duurt tot en met zaterdag 23 april. Gedurende de actie zijn er elke dag activiteiten bij de kinderfietsenwinkel zoals een wedstrijd fietsbanden plakken, een Streetwise fietsparcours en kunnen kinderen hun fiets ‘pimpen’.

De ANWB doet beroep op haar 4 miljoen leden en de rest van Nederland om gebruikte fietsen voor kinderen vanaf 10 jaar te doneren. In veel schuren en bergingen staan ongebruikte fietsen die andere kinderen goed kunnen gebruiken. In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen in armoede op. Dat zijn zo’n 60.000 kinderen in Nederland. Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met het Nationaal Fonds Kinderhulp dat bepaalt welke kinderen in aanmerking komen voor een fiets. Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich in voor kinderen die in armoede leven.

Categorie:
Provincie: