donderdag, 28. april 2016 - 10:52 Update: 28-04-2016 12:14

Huurprijzen in de vrije sector fors gestegen

Huurprijs in de vrije sector fors gestegen
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

In het eerste kwartaal van 2016 zijn de huurprijzen in de vrije sector in Nederland gestegen met 6,2% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015.

De gemiddelde huurprijs steeg in een jaar tijd van € 12,61 tot € 13,38 per vierkante meter per maand. De huurmonitor van Pararius.nl signaleert een duidelijke opwaartse trend in de huurprijs van woningen in de vrije sector. Pararius wijt de stijging van de huurprijs aan de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector in combinatie met particuliere verhuurders die de opgelegde bemiddelingskosten van de makelaar verrekenen in de huurprijs.

Uitspraak Hoge Raad drijft huurprijs op 

Pararius verneemt van de makelaars die bij haar zijn aangesloten dat de huren niet alleen stijgen door marktwerking. Ook een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen. Deze uitspraak verplicht makelaars, om voor woningen uit hun eigen bestand, bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de verhuurder. 

Huurprijzen in de zes grootste steden

Met uitzondering van Tilburg, stegen in de zes grootste steden van Nederland de huurprijzen in het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Amsterdam was wederom koploper waar de huurprijs in een jaar tijd steeg met 11,5%. Utrecht + 8,2%, Rotterdam + 7,8%, Den Haag + 6%, Eindhoven + 4,9% en Tilburg – 3,6%. In de hoofdstad liggen de huurprijzen gemiddeld 50% hoger dan de huurprijzen in de vijf andere grote steden. Nog nooit eerder waren de huurprijzen in Amsterdam zo hoog.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):