woensdag, 11. mei 2016 - 17:49 Update: 12-05-2016 17:15

'Versnipperen eendagshaantjes EU-wijd moet stoppen'

Versnipperen kuikens EU-wijd stoppen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Europa moet in navolging van Luxemburg stoppen met het versnipperen van mannelijke kuikentjes. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

De Luxemburgse Minister Fernand Etgen (Landbouw en Consumentenbescherming) presenteerde afgelopen vrijdag een wetsvoorstel, dat het versnipperen van mannelijke kuikentjes vlak na het uitbroeden, verbiedt. Jaarlijks worden in Europa honderden miljoenen haantjes in de eierindustrie levend versnipperd of vergast, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Alleen al in Nederland en Duitsland gaat het om meer dan 88 miljoen kuikentjes per jaar.

De Partij voor de Dieren prijst het Luxemburgse versnipperverbod en wil dat in heel Europa gestopt wordt met het doden van eendagshaantjes. Europarlementariër Anja Hazekamp roept andere EU-landen en de Europese Commissie op om het Luxemburgse voorbeeld te volgen. "Het in een shredder gooien en vergassen van levende kuikens, die amper uit hun ei zijn gekropen, is wreed. Het Luxemburgse versnipperverbod en de publieke verontwaardiging over deze praktijken zijn volkomen op zijn plaats," aldus Hazekamp.

Categorie:
Provincie: