zondag, 15. mei 2016 - 9:38 Update: 15-05-2016 21:42

AH beloofd samenstelling aan te passen meergranen pannenkoekmix

AH gaat samenstelling meergranen pannenkoekmix aanpassen
Foto: Archief EHF
Zaandam

Albert Heijn heeft foodwatch laten weten de samenstelling van de AH pannenkoekmix meergranen te gaan aanpassen: er zullen naast hoofdbestanddeel tarwe meer andere granen in gestopt worden. De aanpassing volgt na een klacht van foodwatch die erachter kwam dat er minder dan een snufje zout (0,6%) aan andere granen in de AH pannenkoekmix meergranen zit. Voor de ‘meergranen’ variant laat Albert Heijn je wel 21% meer betalen dan voor de gewone pannenkoekmeel.

foodwatch vindt dat dit soort misleiding moet stoppen en dat bij een meergranenproduct op de voorkant van de verpakking duidelijk vermeld zou moeten worden hoeveel van de verschillende granen er daadwerkelijk in zitten.

Op Facebook ontstond een storm van kritiek, inclusief duizenden likes en shares met een bereik van meer dan 420.000 duizend mensen, toen foodwatch de misleiding bij dit product via een Facebookpost bekend maakte. Albert Heijn verklaarde daarop ook‘niet tevreden te zijn met de samenstelling’ en gaat het gehalte andere granen verhogen naar “ongeveer 18%”. “Het product zal begin van het vierde kwartaal met een verbeterde receptuur worden vervangen.” 

Meergranen is helaas vaak een holle marketingkreet. De wet stelt dat een product niet mag misleiden en hierdoor dient het naamgevend ingrediënt ook daadwerkelijk in het product aanwezig te zijn. In dit geval betreft dat meer(dere )granen. Het gehalte ligt echter niet in de wet vast. Voedselbedrijven stoppen daarom in meergranenproducten vaak zo min mogelijk van de duurdere granen. Bij de AH meergranen pannenkoekmix zit er zelfs meer zout in het product (0,6%) dan de 'meergranen' haver, gerst, rogge en (pseudograan) boekweit.

Categorie:
Provincie: