dinsdag, 17. mei 2016 - 15:57 Update: 17-05-2016 22:03

Leopard-2 bergingstank trekt crashtender Schiphol uit de modder

Leopard-2 bergingstank trekt crashtender Schiphol uit de modder
Foto: Defensie
Schiphol

Een Leopard 2-bergingstank van de landmacht ondersteunde vorige week donderdag een test met crashtenders op Schiphol. De enorme blusvoertuigen beproefden onder meer hun terreinvaardigheid. Dit heeft Defensie bekendgemaakt.

Elandtest

De voertuigen maakten voor de zogenoemde elandtest een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Ook werd gekeken naar de reactietijd en de terreinvaardigheid. Voor dit laatste legden de crashtenders een drassig parcours af. Diverse voertuigen reden zich vast, waarna de Buffel-bergingstank ze weer op het droge hielp. Met de test versterken de landmacht en de brandweer Schiphol de civiel-militaire samenwerking.

Bestrijden vliegtuigbranden

De ruim 40 ton wegende blusmonsters zijn speciaal gemaakt voor het bestrijden van heftige vliegtuigbranden. De nationale luchthaven is bezig de huidige crashtenders te vervangen. Voor het opstellen van een goed eisenpakket is een testprogramma opgesteld. De luchtmacht heeft de dezelfde voertuigen en volgt het programma op de voet. Ook voor haar E-One-crashtenders is het tijd om over vervanging na te denken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: