dinsdag, 17. mei 2016 - 18:41 Update: 17-05-2016 18:59

Bijna drie kwart Verenigingen van Eigenaren in Randstad

Bijna drie kwart Verenigingen van Eigenaren in Randstad
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De meeste Verenigingen van Eigenaren (73 procent) in Nederland zijn gevestigd in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland, zo blijkt uit onderzoek van CBS.

Deze verenigingen bestaan vooral uit woningen met een WOZ-waarde van 150 tot 300 duizend euro en de hoofdbewoners zijn het vaakst tussen de 30 en 50 jaar oud. Slechts een klein deel van de VvE’s bestaat uit woningen met een waarde van 450 duizend euro of meer en heeft een hoofdbewoner jonger dan 30 jaar.

In 2015 heeft Nederland volgens het Kadaster bijna 144 duizend Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Het merendeel van deze VvE’s (125 duizend) heeft minimaal één woonadres. Samen beheren zij bijna 1,2 miljoen huur- en koopwoningen. De totale woningvoorraad in ons land bestaat uit 7,6 miljoen woningen. Hiervan is 36 procent een ‘meergezinswoning’ of appartement. Dit zijn zowel koop- als huurwoningen.

Meeste VvE’s hebben woningen met WOZ-waarde 150 tot 300 duizend euro
Bijna de helft (46 procent) van de VvE's hebben woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van 150 tot 300 duizend euro. Ongeveer 40 procent van de VvE's bestaat grotendeels uit woningen in de klasse onder de 150 duizend euro. Maar 4 procent van de VvE’s heeft woningen in zijn bezit waarvan de waarde gemiddeld 450 duizend of meer bedraagt. In Noord-Holland zijn de meeste VvE’s gevestigd met duurdere woningen. Daarvan is 91 procent in Amsterdam te vinden.

Hoofdbewoners VvE’s het meest tussen de 30 en 50 jaar

Bij 43 procent van de VvE’s is de hoofdbewoner tussen de 30 en 50 jaar oud. Bij een kwart van de VvE’s is de hoofdbewoner 65 jaar of ouder. In Drenthe maken 65-plussers ruim de helft uit van alle VvE’s daar. Ook in Friesland, Limburg, Zeeland en Overijssel bestaat een belangrijk deel van de hoofdbewoners van een VvE uit 65-plussers. Maar één op de tien VvE’s heeft vooral een hoofdbewoner met een leeftijd onder de 30 jaar. In de studentenstad Groningen ligt dit aandeel bijna drie keer zo hoog.

Meer VvE’s met vooroorlogse woningen

Ruim 60 procent van de VvE’s bestaat grotendeels uit woningen die voor de oorlog zijn gebouwd. Regionaal zijn de verschillen groot. Flevoland laat een hele andere opbouw zien dan andere provincies. Deze provincie is jong en heeft voornamelijk nieuwbouwwoningen. In Groningen, Zuid-Holland en Noord-Holland heeft meer dan 70 procent van de VvE’s woningen met een bouwjaar voor 1945. Hoewel er meer VvE’s met vooroorlogse woningen zijn, zijn de meeste woningen die onder een VvE vallen vaak van na de oorlog.

Categorie:
Provincie: