vrijdag, 27. mei 2016 - 9:03 Update: 28-05-2016 23:04

Shoptegoed vluchtelingen met toegewezen woning verschilt nogal per gemeente

Vluchtelingen in Oisterwijk krijgen 10.000 shoptegoed
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Oisterwijk

Voor vluchtelingen die een huis krijgen toegewezen verschilt het per gemeente hoeveel shoptegoed ze krijgen om hun woning in te richten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Brabants Dagblad.

Zo krijgt een vluchtelingengezin met twee kinderen in Boekel 3.500 euro voor de inrichting, krijgt dat zelfde gezin in Oisterwijk een bedrag van 10.000 euro. Hiervan hoeft men niets terug te betalen.

De hoogte van het shoptegoed valt onder het inrichtingsbudget waar de gemeente verantwoordelijk voor is. In het onderzoek komt naar voren dat elke Brabantse gemeente zo hun eigen berekening hiervoor op loslaten. Asielzoekers zijn het minst goed af in gemeenten als Boekel, Schijndel, Veghel en Bernhezen.

Woordvoerder Esther van Ballegooyen van de gemeente Boekel zegt in een reactie : ‘Wij hebben nooit gehoord dat mensen niet uitkwamen met het budget’. Bij de gemeente Boekel gaat men uit van de berekening van de intergemeentelijke sociale dienst waarvan het uitgangspunt tweede hands is. ‘Daarbij houden we er ook rekening mee dat de mensen de lening wel terug kúnnen betalen.’

Categorie:
Provincie: