vrijdag, 27. mei 2016 - 17:50 Update: 27-05-2016 17:56

Vorig jaar iets minder meldingen van bedreiging van politici

Vorig jaar iets minder meldingen van bedreiging van politici
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vorig jaar heeft het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag iets minder meldingen van mogelijke bedreiging ontvangen. In 2015 kwamen er 200 meldingen binnen en dat waren er minder dan in 2014 toen het team nog 246 meldingen binnenkreeg.

Het Openbaar Ministerie te Den Haag heeft de tweehonderd meldingen beoordeeld en 92 daarvan als strafbare bedreigingen geregistreerd. De overige 108 meldingen betroffen geen strafbare bedreigingen.

Van de 92 geregistreerde zaken zijn er twintig door de politie opgelegd, met name vanwege gebrek aan bewijs of omdat de verdachte niet getraceerd kon worden. Van de 72 overblijvende zaken zijn er zeven om diverse redenen door het OM geseponeerd.

Dagvaarding

In 24 zaken heeft het OM de verdachte gedagvaard. In negen van die zaken heeft de rechter al uitspraak gedaan. De opgelegde straffen variëren van onvoorwaardelijke werkstraffen in combinatie met voorwaardelijke gevangenisstraf tot een voorwaardelijke werkstraf of gevangenisstraf of een voorwaardelijke geldboete. In twee zaken is de verdachte vrijgesproken. In vijftien zaken moet de zitting nog plaatsvinden.

In drie andere zaken is besloten tot een zogeheten TOM-zitting waarbij de officier van justitie aan de verdachte een transactie voorstelt. In twee van deze zaken heeft de verdachte een werkstraf gekregen, de andere zitting moet nog plaatsvinden. De overige zaken zijn nog in behandeling bij de politie.

Categorie:
Provincie: