zaterdag, 28. mei 2016 - 12:24 Update: 28-05-2016 15:19

'Teeven wil niet onder ede getuigen in Demmink-zaak'

'Teeven weigert onder ede te getuigen in pedozaak'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven wil niet onder ede getuigen over het Rolodexonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambteneren in de jaren '90.

Daarom gaat hij in beroep tegen de beslissing van de rechtbank die hem dwingt om te getuigen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag. Teeven, die nu voor de VVD in de Tweede kamer zit, zou op 3 juni opnieuw moeten getuigen van rechter, nadat hij tijdens een getuigenverhoor van 18 tot 22 april weigerde antwoord te geven op vragen over het onderzoek. Een van de vragen was onder meer welke ambtenaren bij dat onderzoek in beeld waren. Teeven wilde hierop niet antwoorden en beriep zich op zijn zwijgrecht.  In 1997 en 1998 gaf Teeven als officier van justitie leiding aan het geheime Rolodex-onderzoek. Hij beriep zich donderdag ook op zijn geheimhoudingsplicht na de vraag of hij tijdens dat onderzoek verder 'nooit iets had gehoord' over Demmink. De rechter heeft het zwijgrecht inmiddels verworpen

Teeven was als officier van justitie betrokken bij het geheime onderzoek waarin onder meer drie collega-officieren werden verdacht van misbruik van minderjarige jongens.  Echter, het onderzoek lekte voortijdig uit en de verdenkingen zijn nooit bewezen. Teeven was ook al opgeroepen in een getuigenverhoor, dat is aangespannen door Bart van Well, een voormalig jongensprostitué. Van Well stelt dat in de jaren '90 jongensprostitutie in Amsterdam werd gedoogd en houdt de overheid verantwoordelijk voor het leed dat hem in die periode is aangedaan.

Wanneer het beroep van Teeven wordt verworpen, moet hij komende week alsnog komen getuigen. Vrijdag wordt naar verwachting in ieder geval voormalig topambtenaar Joris Demmink als getuige verhoord.