zaterdag, 28. mei 2016 - 17:38 Update: 28-05-2016 17:48

Prins Constantijn fietst virtual reality tocht langs Europese kunst

Prins Constantijn fietst virtual reality tocht langs Europese kunst
Foto: Archief bon
Den Haag

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden heeft vandaag de virtual reality fietstocht de #BigArtRide gereden tijdens de Campus Party in Utrecht. Terwijl hij op een stationaire fiets zat, fietste hij met virtual reality-bril op door een virtueel landschap gevuld met de hoogtepunten van het Europees cultureel erfgoed.

"Langs de weg waarop je fietst, zie je allemaal kunstwerken. Eigenlijk wilde ik van de weg af om ernaar toe te fietsen, maar dat kon helaas niet", aldus Prins Constantijn. De #BigArtRide is een cultureel en grensverleggend project dat Europa's rijke kunstgeschiedenis gebruikt om Europa te verbinden en jongeren op innovatieve manieren kunst te laten beleven. Sinds de lancering in april door minister Bussemaker toert het project door Nederland en Europa. Van 30 mei tot en met 1 juni is de #BigArtRide te vinden op het Leidseplein in Amsterdam. Meer informatie: www.europeana.eu

Prins Constantijn: "Doordat Europeana het Europees cultureel erfgoed digitaliseert, hebben zij een enorme database die veel mogelijkheden biedt. De hoogtepunten uit die digitale kunstdatabase zijn verwerkt in de virtual reality fietstocht van de Big Art Ride. Een mooi voorbeeld van hoe technologie en innovatie toegepast kunnen worden om het grote publiek in aanraking te brengen met kunst, en men kunst op nieuwe manieren te laten ervaren. Ik denk dat de Big Art Ride pas het begin is van wat we in de toekomst kunnen verwachten op dit gebied."

#BigArtRide

De Big Art Ride is een virtuele race door een virtuele stad die Europa’s erfgoed, cultuur en toekomst weerspiegelt. Steeds worden twee deelnemers in verschillende steden (één in Nederland, één ergens anders) uitgenodigd op een stationaire fiets met virtual reality-technologie te stappen. Zij fietsen vervolgens samen door een stad, waar decennia van Europese kunst voorbij komen. Iedereen mag plaatsnemen op de fiets en ook voorbijgangers kunnen meedoen; door te spelen met bijvoorbeeld een fietspomp of een bel kunnen zij de fietsers helpen of juist tegenwerken. De installatie is voor iedereen toegankelijk.

De #BigArtRide tour is een initiatief van Europeana i.s.m. Dropstuff.nl, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Ambassades en onderdeel van de Europeana280 campagne. Het project toert nog tot eind juni langs locaties in Amsterdam en tegelijkertijd langs verschillende Europese steden. Bekijk alle data en locaties hier: www.dropstuff.nl

Over Europeana280

Europeana280 is een grensoverschrijdende campagne om mensen te interesseren in Europa’s kunsterfgoed, door innovatieve manieren te vinden om de verschillende indrukwekkende kunstwerken te delen en te vieren. Ministeries van Cultuur en cultureel erfgoed-instituten van alle 28 EU-lidstaten plus Noorwegen werden uitgenodigd om tien kunstwerken van lokale origine bij te dragen, zodat deze gevierd en gedeeld kunnen worden door heel Europa. Meer dan 300 fantastische werken zijn al toegevoegd door meer dan 150 culturele organisaties. Deze kunnen gedurende 2016 allemaal ontdekt worden tijdens de Europeana280-campagne en op Europana Art History Collections.

Over Europeana

Europeana is Europa’s digitale platform voor cultureel erfgoed; door middel van het verzamelen en het verstrekken van online toegang tot miljoenen gedigitaliseerde items van ruim 3500 bibliotheken, archieven, audiovisuele collecties en musea in Europa. De collectie bestaat uit onder meer boeken, foto’s en kunst maar ook uit televisie-uitzendingen en 3D-voorwerpen. Europeana steunt en promoot het creatief hergebruik van deze grote cultureel erfgoedcollecties in onderwijs, onderzoek, toerisme en creatieve vakgebieden.

Over Dropstuff Media

Dropstuff Media is een media-ontwerpbureau voor digitale en interactieve projecten. Daarnaast is het een medianetwerk voor digitale kunst en cultuur-gerelateerde content op publieke schermen in verschillende Nederlandse steden. Dropstuff.nl startte een serie van interactieve projecten waarmee twee steden met elkaar werden verbonden door middel van ‘new media’-experimenten. #BigArtRide is hun nieuwste concept en initiatief binnen deze serie.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verzamelt, bewaart en opent het Nederlands audiovisuele erfgoed voor zoveel mogelijk gebruikers: media professionals, onderwijs, wetenschap en het grote publiek. Daarnaast ontwikkelt en verspreidt het instituut kennis op gebied van audiovisuele archivering, digitalisatie en mediageschiedenis. Binnen #BigArtRide is Beeld en Geluid een partner in onderzoek en ontwikkeling van de virtual reality-applicatie. Ze zijn geïnteresseerd in hoe zij cultureel erfgoed kunnen gebruiken binnen virtual reality-ervaringen.