zaterdag, 28. mei 2016 - 22:33 Update: 29-05-2016 21:32

Vrijhandelsverdragen TTIP en CETA in Amsterdam begraven

Vrijhandelsverdragen TTIP en CETA in Amsterdam begraven
Foto: Marten van Dijl/Milieudefensie
Amsterdammers begraven vrijhandelsverdragen TTIP en CETA
Foto: PvdD
Amsterdam

De omstreden handelsverdragen CETA en TTIP hebben zaterdag hun laatste ronden door Amsterdam gemaakt, alvorens begraven te worden. Dit ging gepaard met een vrolijke optocht.

Om 12.30 uur verzamelden de actievoerders zich op het Beursplein. waar  onder meer Geert Ritsema van Milieudefensie en Ewald Engelen, hoogleraar financiële  geografie, een toespraak hielden. Hierbij was ook de tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) aanwezig. Marianne Thieme (PvdD) was door ziekte verhinderd. Vervolgens werden de twee doodskisten met daarin de verdragen van TTIP en CETA in een 'feestelijke begrafenisstoet' naar de binnenstad gedragen. Dit alles onder begeleiding van een band.

De actie begon eigenlijk al om 09.00 uur. Toen hingen de actievoerders protestborden over de beelden op het Rembrandtplein.

Er werd zaterdag niet alleen in Amsterdam geprotesteerd tegen de omstreden handelsverdragen TTIP en CETA, maar er waren acties in onder meer Eindhoven, Utrecht, Wageningen, Den Haag, Rotterdam, Stadskanaal en Nijmegen. De acties zijn een initiatief van Greenpeace. Geert Ritsema, Campagneleider TTIP Milieudefensie in zijn toespraak over TTIP en CETA: 'Dankzij de TTIP Leaks weten we ook dat de Europese Unie een grote berg boter op zijn hoofd heeft. Dat de EU-onderhandelarens via TTIP op grote schaal, tankers met schaliegas uit de Verenigde Staten naar Europa willen halen. Schaliegas, dat in vele gevallen nog slechter voor het klimaat uitpakt dan kolen.' En: 'En dan CETA, het verdrag met Canada. Dit gedrocht is TTIP via de achterdeur. Tachtig procent van de grote Amerikaanse bedrijven heeft een vestiging in Canada en kan via de CETA sluiproute miljarden claims indienen. En de geschiedenis leert ons, ze kunnen deze sluiproutes niet alleen gebruiken om ons aan te klagen, ze doen dat ook.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):