maandag, 30. mei 2016 - 9:23 Update: 30-05-2016 10:25

Meer meldingen van seksueel misbruik jongeren op internet

Meer melding van misbruik jongeren op internet
Foto: SXC
'Hilversum

In 2015 is het aantal meldingen van seksueel misbruik bij kinderen en jongeren via internet opnieuw toegenomen. De organisatie Help Wanted vindt vooral de stijging van het aantal meldingen van chantage via naaktfimpjes of foto's opvallend. Dit schrijft de NOS maandag.

Uit cijfers van de organisatie Help Wanted blijkt dat seksueel misbruik op internet een toenemed probleem is. Mensen van wie er naaktfoto's of filmpjes online worden gezet kunnen voor hulp terecht bij Help Wanted. De organisatie constateert dat het aantal meldingen van chantage opvallend is toegenomen: van 427 naar 721. Circa 360 slachtoffers, vooral kinderen en jongeren, meldden dat hun naaktfoto's of filmpjes op een website waren geplaatst of via een telefoon zijn doorgestuurd. In 2014 waren dat nog 208 meldingen. Het aantal meldingen van zeer jonge kinderen nam ook toe  In 2014 kwamen over twintig kinderen tussen de 8 en 12 jaar meldingen binnen en vorig jaar waren dat er 29. Dit jaar kwamen er tot nu al dertien meldingen van zulke jonge kinderen binnen.

Het is wel gemakkelijker geworden om iets tegen online misbruik te doen.  Woordvoerster Maaike Pekelharing van Help Wanted tegen de NOS: 'Dat gaat steeds beter. Al zijn er af en toe nog wel gevallen waarbij agenten kinderen vertellen dat ze geen aangifte van online misbruik kunnen doen.Terwijl dat gewoon kan.'De organisatie adviseert slachtoffers om aangifte te doen van smaad.

Het zijn vooral jongens en jonge mannen die aangifte doen van chantage. Help Wanted vermoedt dat er in georganiseerd verband jacht op deze doelgroep wordt gemaakt. Het gaat volgens een woordvoerster van de organisatie in alle gevallen om mannen die webcamseks hebben gehad met een aantrekkelijke vrouw. Soms ook om prostituees die speciaal voor dit doel worden ingehuurd. De slachtoffers moeten  geld overmaken anders wordt het naaktfilmpje online gezet. Er wordt vaak gedacht dat vooral meisjes het slachfoffer worden van deze chantage, maar inmiddels is de helft van de slachtoffers man.

 

Categorie:
Provincie: