maandag, 13. juni 2016 - 11:42 Update: 13-06-2016 20:41

Nederlanders hebben meeste vertrouwen in brandweerlieden

Nederlanders meeste vertrouwen in brandweerlieden, minste in politici
Foto: fbf
Utrecht

Nederlanders hebben het meeste vertrouwen in brandweerlieden, minste in politici. Dat blijkt uit wereldwijde studie van onderzoeksbureau GfK Verein naar het vertrouwen in beroepsgroepen.

Brandweerlieden genieten dus het meest vertrouwen, gevolgd door verpleegkundigen, paramedici en leraren. Politici worden wereldwijd het minst vertrouwd. In het onderzoek werden 30 beroepen onderzocht waarmee mensen direct of indirect in aanraking kunnen komen. De gemiddelde vertrouwensscore over alle beroepsgroepen in Nederland is 69%. Hiermee staat Nederland in de top 3 van landen met het hoogste vertrouwen in de verschillende beroepsgroepen. Wereldwijd staan de brandweerlieden bovenaan (96%), gevolgd door paramedici en verpleegkundigen (beide 95%).

Grootste groei in vertrouwen burgemeester

Het vertrouwen is het meest gestegen in het burgemeesterschap. Ten opzichte van 2014 zien we een stijging van 7%, naar 73% in 2016. Het statement van burgemeester Aboutaleb na de terroristische aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs is mogelijk van invloed op het toegenomen vertrouwen. Hij deed een oproep aan alle radicale moslims om Europa te verlaten indien ze niet konden omgaan met de vrijheidsidealen.

Grootste daling bij ingenieurs en technici 

Het vertrouwen in de beroepsgroep ingenieurs en technici is ten opzichte van 2014 het meest gedaald, namelijk met 13% naar 72%. Mogelijk komt deze daling door de kritiek dat deze beroepsgroep zou profiteren van de winst uit gaswinningen. De gemiddelde score over alle landen ligt met 84% een stuk hoger dan in Nederland.

Politici

Slechts 4 beroepsgroepen worden door minder dan de helft van de Nederlanders vertrouwd. Ondanks het feit dat de score ten opzichte van 2014 met 2% is toegenomen naar 31%, en in vergelijking met andere landen nog relatief hoog is, eindigen politici onderaan de Nederlandse lijst. De stijging in het vertrouwen van deze beroepsgroep valt mede toe te wijzen aan het einde van de recessie. 

Verder hebben relatief weinig Nederlanders vertrouwen in bankiers (33%). Andere beroepsgroepen die laag scoren zijn verzekeringsagenten (37%) en reclamespecialisten (38%).

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: