zaterdag, 25. juni 2016 - 15:22 Update: 25-06-2016 15:36

Koning Willem-Alexander en premier Rutte aanwezig bij twaalfde Nederlandse veteranendag

Koning Willem-Alexander en premier Rutte aanwezig bij twaalfde Nederlandse veteranendag
Foto: Archief EHF
Den Haag

Zaterdag wordt in aanwezigheid van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag de twaalfde editie van de Nederlandse Veteranendag gevierd. Den Haag is het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma voor veteranen en publiek. Dit jaar is er extra aandacht voor de winnares van de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’, medaillewinnaars van de Invictus Games en veteranen Dutchbat III. Voor het eerst vindt een voetbaltoernooi voor militaire veteranen plaats in het Kyocera-stadion.

Ceremonie Ridderzaal

Veteranendag wordt geopend met een ceremonie in de Ridderzaal aanwezigheid van de koning, de minister van Defensie en 400 genodigden. Dit jaar staan de verhalen van drie veteranen centraal. Kosovo- en Afghanistan-veteraan Joey van der Weijden (35) werd de held van Oosterwolde toen hij reddend optrad bij een groot ongeluk tijdens een oldtimerevement. Hij werkt in de ouderenzorg en is oprichter van de Stichting Veluwse Wens Ambulance. Rob Severs (42) ging onder meer naar Eritrea en Irak. Hij verloor een been, revalideerde en deed dit jaar mee aan Invictus Games in Orlando. Rob werk nog bij Defensie als schietinstructeur. Veteraan Arjan (40) trainde lokale militairen in Irak. Inmiddels werkt hij met andere oud-mariniers voor project FENIX, een re-integratietraject voor top 600 jonge criminelen in Amsterdam. Zangeres Anneke van Giersbergen treedt op met een ensemble van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en zingt het Wilhelmus tijdens de medaille-uitreiking op het Binnenhof.

Medaille-uitreiking Binnenhof

De Ridderzaalceremonie wordt gevolgd door een medaille-uitreiking op het Binnenhof. Hierbij wordt een aantal speciale medailles uitgereikt. Wouter Schouten (37) krijgt uit handen van minister-president Rutte voor de Erepenning Menslievend Hulpbetoon voor zijn bijzondere verrichtingen bij het ongeval met de Apache helikopter op 17 maart 2015 in Mali. De heer M.C. Wijs (92) ontvangt zowel het Mobilisatie-Oorlogskruis als mede het Ereteken voor Orde en Vrede van minister Hennis. De heer A.L. Geelhoed (88), krijgt het Ereteken voor Orde en Vrede met de gesp 1949 uit handen van Commandant der Strijdkrachten Middendorp. De heer P.W. Schepers (82), ontvangt het Nieuw Guinea Herinneringskruis van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hoitink. In totaal worden 70 veteranen tijdens de ceremonie gedecoreerd. Daarnaast krijgen een vader, een moeder en een echtgenote van een veteraan een ‘thuisfrontspeldje’ van de minister. Na de uitreiking biedt Aisha met haar klas een boekje met de mooiste brieven aan aan de koning.

Defilé en vliegshow

Aan het begin van de middag neemt de Koning onder toeziend oog van duizenden toeschouwers het nationaal defilé af waarin ruim 5000 veteranen meelopen, vergezeld door muziekfanfares en (historische) militaire voertuigen. In het defilé lopen Dutchbat III-veteranen en deelnemers aan de Invictus Games mee in de voorste gelederen. Tijdens het defilé vliegt een aantal (historische) vliegtuigen over.

Programma Malieveld

Gedurende de hele dag zijn er feestelijkheden, optredens en activiteiten op het Malieveld. Deze zijn voor iedereen toegankelijk. Er is een Activity Parc met onder meer klimtoren en hindernisbaan, een informatiemarkt, een tentoonstelling van (historische) militaire voertuigen. In de middag zijn er optredens van veteraan en zanger Dennis Kroon, de Boston Tea Party met nummers uit de Veteranen Top 50 2016 en de Koninklijke Militaire Kapel met O’G3NE.

Overige bijzonderheden

Vandaag komen duizenden bezoekers per trein naar Veteranendag. In de ochtend heet het NS Harmonieorkest hen welkom met een optreden voor station Den Haag Centraal.

Tijdens de eerste editie van het Veteranendag Voetbaltoernooi nemen 15 teams van militaire veteranen het tegen elkaar op in het Kyocera-stadion. Het winnende team speelt tegen een team van ADO-veteranen. Op het Malieveld wordt een compilatie van hoogtepunten uit het toernooi getoond.

Motorvereniging Dutch Marines Brotherhood komt dit jaar met hun Kids Trike Day naar het Malieveld. Met de jaarlijkse Kids Trike Day bezorgen de motorrijders kinderen van overleden veteranen een onvergetelijke dag door ze mee te nemen op een dagje uit achterop de motor. Aan de tocht doen ongeveer 50 motoren mee.

Over Nederlandse Veteranendag

Nederland telt ruim 117.000 veteranen. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Veteranendag in Den Haag.

Daarnaast ondersteunt het Comité initiatieven van en voor veteranen, gemeenten bij hun lokale veteranendagen, het educatieprogramma Veteraan in de Klas en het dragen van de Witte Anjer als blijk van waardering voor veteranen. Voor meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de app-stores.

Categorie:
Provincie: