donderdag, 30. juni 2016 - 12:38

Onderzoeksplicht naar gevaarlijk roestvrijstaal in zwembaden

Onderzoeksplicht naar gevaarlijk roestvrijstaal in zwembaden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Eigenaren van overdekte zwembaden moeten vanaf 1 juli 2016 verplicht aantonen dat er geen gevaarlijk roestvrijstaal meer aanwezig is. Met deze onderzoeksplicht wil minister Blok zorgen dat zwembaden alles doen om de veiligheid van hun bezoekers te garanderen. Dit staat in een wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2012, dat donderdag is gepubliceerd in de Staatscourant.

Bepaalde typen roestvrijstaal zijn niet  bestand tegen chloorlucht. Bij een breuk kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In 2011 heeft dit geleid tot een dodelijke ongeval in het Tilburgse zwembad de Reeshof doordat een geluidsbox naar beneden viel.

Eerder bleek uit onderzoek dat naar schatting in 67% van de overdekte zwembaden nog gevaarlijk roestvrijstaal is toegepast. Om die reden is een onderzoeksplicht ingevoerd. Eigenaren van zwembaden moeten het onderzoek voor 1 januari 2017 uitvoeren. Is er sprake van gevaarlijk roestvrijstaal dan zal de eigenaar dit moeten verwijderen of vervangen  om te voldoen aan de constructieve veiligheidseisen. Gemeenten kunnen het onderzoeksrapport opvragen en handhaven als niet wordt voldaan aan deze onderzoeksplicht.

Categorie:
Provincie: