donderdag, 30. juni 2016 - 22:28 Update: 30-06-2016 23:26

Burgemeester Van Aartsen weigert motie tegen etnisch profileren uit te voeren

Burgemeester Van Aartsen weigert motie tegen etnisch profileren uit te voeren
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In Den Haag stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met een motie om 'etnisch profileren' bij de politie tegen te gaan.

Met deze motie wil de gemeenteraad agenten verplichten elke aanhouding te motiveren. Maar burgemeester Jozias van Aartsen ziet er niets in om politieagenten stopformulieren mee te geven om bij een staande houding op dat formulier in te vullen waarom iemand staande gehouden wordt. Het democratisch aangenomen besluit werd door de burgemeester naast zich neer gelegd. Van Aartsen vindt het een 'onaanvaardbaar' plan en mocht het toch worden ingevoerd dan alleen op landelijk niveau.

Een aantal linkse partijen was met de motie gekomen, die ook ondersteund werd door PvdA, D66  en de Haagse Stadspartij, zo weet denhaagfm.nl. Ze hoopten dat de motie zou bijdragen aan het het herstel van vertrouwen tussen de politie en de inwoners van Den Haag en sommige wijken in het bijzonder.

Nadat burgemeester van Aartsen weigerde de motie uit te voeren, werd door GroenLinks een motie van treurnis ingediend, maar die werd door alle partijen in de raad verworpen.

Categorie:
Provincie: