dinsdag, 5. juli 2016 - 13:17 Update: 05-07-2016 19:27

Gemeente Tilburg krijgt hoge boete voor schuld aan dood baby

Gemeente Tilburg schuldig aan dood baby
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Tilburg

De gemeente Tilburg heeft grovelijk onachtzaam en nalatig gehandeld in de aanloop naar een dodelijk ongeval in zwembad Reeshof. Dat oordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag. In november 2011 kwam in het zwembad een geluidsbox naar beneden, waardoor een baby van 5 maanden om het leven kwam en haar moeder gewond raakte. De bevestigingsbouten van de installatie hadden allang vervangen moeten worden.

Dood door schuld

De gemeente Tilburg werd vanaf 2006 meerdere keren gewaarschuwd voor doorroesting van de bouten en moeren van de geluidsbox. In april 2011, ruim een half jaar voor het ongeval, ontving de gemeente nog een rapport van een technisch bureau waarin stond dat de bouten per direct vervangen moesten worden. Ook hieraan werd geen gehoor gegeven. De rechter oordeelt daarom dat er sprake is geweest van grovelijk onachtzaam en nalatig handelen en legt de gemeente de maximale boete voor een rechtspersoon van 76.000 euro op. De officier van justitie had een boete van 60.000 euro geëist.

Boetekleed

De gemeente Tilburg heeft het boetekleed aangetrokken en de volledige verantwoordelijkheid op zich genomen. De rechtbank realiseert zich dat de gemeente dit afschuwelijke ongeval ook niet heeft gewild. Het ongeluk kon echter plaatsvinden door nalatigheid van gemeentefunctionarissen, aldus de rechter. De gemeente had de organisatie niet goed op orde. Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden waren onduidelijk en versnipperd over verschillende afdelingen. Daardoor was er te weinig oog voor veiligheid. Dit rekent de rechter de gemeente zeer zwaar aan.

Categorie:
Provincie: