zaterdag, 6. augustus 2016 - 19:59 Update: 08-08-2016 16:32

Atalanta vlinder meest gezien in de tuin

Atalanta tot nu toe meest gezien bij jaarlijkse vlindertelling
Foto: Archief EHF
Wageningen

Afgelopen weekend organiseerde De Vlinderstichting voor de achtste keer de tuinvlindertelling. Uit de eerste 5000 tellingen blijkt de meest getelde vlinder met grote voorsprong de atalanta te zijn: een grote zwarte dagvlinder met witte en oranje banden.

De atalanta was met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe de meest getelde vlindersoort in alle provincies. De kleine vos eindigde op de tweede plaats en de dagpauwoog werd derde. Ook in Vlaanderen kwam de atalanta dit weekend als de uitgesproken winnaar uit de bus. In de noordelijke provincies was de kleine vos de talrijkste vlinder.

'In principe gaat het dit jaar helemaal niet zo slecht, maar door het weer laten de vlinders zich weinig zien. Eind april was er - mede door het slechte weer - een flinke dip, maar daarna hebben de vlinders zich goed hersteld. Ook nu is het wisselvallig en houden de vlinders zich verscholen. Maar op zonnige dagen komen ze echt wel tevoorschijn', stelt De Vlinderstichting.

Stijgers en dalers

'Er is veel verschil tussen de afzonderlijke soorten: We zien bijvoorbeeld dat er opvallend veel landkaartjes zijn en ook veel klein geaderd witjes. Daarentegen zijn er maar heel weinig koninginnenpages dit jaar', aldus De Vlinderstichting.

In de trends ziet de Vlinderstichting dat 2016 een heel 'normaal' jaar is. Met veel minder vlinders dus dan in 2013, maar wel vergelijkbaar met 2012, 2014 en 2015. 

Categorie:
Provincie: