donderdag, 11. augustus 2016 - 16:45 Update: 11-08-2016 16:52

FNV in beroep tegen uitspraak rechter staakverbod KLM

FNV in beroep tegen uitspraak rechter staakverbod KLM
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol/Amsterdam

FNV Luchtvaart vraagt met spoed een hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechter.

'Terreurdreiging'

Deze besloot vandaag dat de acties van het KLM grondpersoneel rechtmatig zijn, maar dat stakingen of werkonderbrekingen vanwege vakantiedrukte en terreurdreiging tot 4 september verboden zijn. Wanneer dit zogeheten turbo spoed appel gaat plaatsvinden, is nu nog onduidelijk.

Over de uitspraak zegt Zakaria Boufangacha, cao-onderhandelaar bij FNV Luchtvaart: ‘Onbegrijpelijk. De veiligheidsdriehoek (het Openbaar Ministerie, de gemeente Haarlemmermeer en de politie) gaat over de veiligheid. Zij hebben ons nog nimmer verboden om actie te voeren bij KLM en Schiphol'. 

'Veiligheid staat bij ons in een hoog vaandel. In voorbereiding op acties nemen we dit aspect altijd mee en overleggen wij altijd met andere betrokken partijen. De gevolgen moeten per werkonderbreking worden afgewogen en niet bij voorhand verboden worden voor de komende maand.’

Race naar beneden

Boufangacha vervolgt: ‘Dit is geen simpel cao-conflict. We voeren hier een grotere strijd. Het gevecht om de passagiers gaat KLM niet winnen door eindeloos door te gaan met bezuinigen op personeelskosten. Om de toekomst van KLM en de Nederlandse luchtvaart veilig te stellen, moeten we samen de strijd aanbinden tegen de oneerlijke concurrentie op Schiphol. Ook Schiphol, dat nu doet alsof het zo begaan is met het lot van KLM, zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen en een halt toe roepen aan de oneerlijke concurrentie op onze nationale luchthaven.’

In actie

FNV Luchtvaart blijft acties voeren bij KLM tegen de door de directie ingezette 'race naar beneden'. Dit is een recht dat is vastgelegd in artikel 6 van het Europees Sociaal Handvest. 

‘Stakingen en werkonderbrekingen zijn weliswaar door de rechter verboden, maar de problemen voor de medewerkers van KLM zijn niet verdwenen. Wij blijven voor hen strijden. En wij bedenken ongetwijfeld passende acties!’, aldus Boufangacha.

Intimidatie KLM-directie

Leden van FNV Luchtvaart, en zelfs niet-leden, hebben in de afgelopen weken brieven gekregen naar aanleiding van hun steun en betrokkenheid bij de acties. Deze brieven hebben zij als zeer intimiderend ervaren. Ook is verschillende medewerkers in gesprekken aangegeven dat hun betrokkenheid niet wenselijk is.

Boufangacha zegt hierover: ‘Leden en niet-leden hebben het recht om voor zichzelf op te komen. Deze manier van werken is onacceptabel. Een goede directie respecteert de mening van zijn medewerkers. Intimideren en een angstcultuur creëren is een Koninklijke maatschappij onwaardig.’

Categorie:
Provincie: