maandag, 29. augustus 2016 - 17:54 Update: 29-08-2016 18:01

'Sweetie' ook in Nederland ingezet tegen kindermisbruik

'Sweetie' ook in Nederland ingezet tegen kindermisbruik
Foto: Terre des Hommes
Den Haag

Terre des Hommes gaat ook in Nederland seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden. 'Het project ‘WATCH Nederland’, dat 5 september van start gaat, richt zich op de aanpak van loverboys en hun klanten en op grooming; seksueel misbruik van minderjarigen via het internet', zo meldt de organisatie maandag.

Groeiend probleem

Seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland is een groeiend probleem. Loverboys en prostitutienetwerken chanteren en rekruteren kinderen onder meer door de toename van het gebruik van internet steeds gemakkelijker voor de prostitutie. Zij dreigen met openbaarmaking van seksueel getinte foto’s en filmpjes van de minderjarigen, bieden hun slachtoffers vervolgens op internet aan en worden zelden betrapt. Ook worden internettende minderjarigen op chat sites, web fora en social media geconfronteerd met volwassenen die uit zijn op seksueel contact met kinderen, ook wel grooming genoemd.

Actie- en observatie unit

Terre des Hommes werkt in ‘WATCH Nederland’ nauw samen met het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, dat uiterlijk 1 januari 2017 een landelijk meldpunt gaat instellen waar slachtoffers van seksuele uitbuiting, ouders/verzorgers, omstanders, zorginstellingen en professionals terecht kunnen. 

De observatie- en actie unit van Terre des Hommes trekt deze meldingen na en spoort daarnaast pro-actief naar seksuele uitbuiting van minderjarigen in zowel de fysieke als virtuele wereld. De units, bestaande uit forensische ICT’ers en speciaal opgeleide private investigators, gebruiken speciale interventietechnieken om daders te waarschuwen, af te schrikken en te ontmoedigen. Hiermee wordt de handel van loverboys stuk gemaakt.

'Sweetie' 

‘WATCH Nederland’ is mede gebaseerd op de succesvolle aanpak van kindersekstoeristen door Terre des Hommes in Azië en de pro-actieve opsporing van online kindmisbruikers via het digitale meisje ‘Sweetie’, dat wereldwijd al voor meerdere arrestaties en veroordelingen zorgde. In ‘WATCH Nederland’ ligt de nadruk op preventie door pro-actieve opsporing van (potentiële) daders. 

‘Het ontbreekt Nederlandse Politie en Openbaar Ministerie nu aan de menskracht en middelen om elke verdachte zaak na te trekken. Een treffend voorbeeld is de Valkenburgse zedenzaak waar uiteindelijk een privédetective aan te pas moest komen om het betrokken meisje uit de handen van haar loverboy te redden’, aldus Hans Guijt van Terre des Hommes.