dinsdag, 6. september 2016 - 13:11 Update: 06-09-2016 13:13

Uit het oog verloren schilderij van waterschap blijkt meesterwerk

Uit het oog verloren schildrij waterschap blijkt meesterwerk
Foto: HHNK
Heerugo

Het waterschap in Hoorn had al tientallen jaren een schilderij aan de muur hangen dat nu een meesterwerk blijkt te zijn. Het gaat om 'David met het hoofd van Goliath', een doek uit de zeventiende eeuw dat miljoenen waard is. Het schilderij is destijds geschilderd door de Italiaanse schilder Il Guercino.

Het waterschap houdt op zaterdag 10 september openhuis. Dan kan iedereen het schilderij bewonderen.

Het werk werd in 1952 voor 300 gulden aangeschaft als wandversiering. Na jaren verdwijnt het in het depot van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. Na grondig onderzoek blijkt het nu een authentiek werk van de Italiaanse kunstschilder Il Guercino (1591-1666) te zijn. Na het Monumentenweekend krijgt het Boijmans van Beuningen het werk van ons in bruikleen.

Het schilderij wordt tijdens Open Monumentendag voor het eerst en eenmalig aan het publiek getoond, in het kantoor in Heerhugowaard. Onlangs heeft de Engelse kunsthistoricus Nicholas Turner het schilderij met zekerheid geïdentificeerd als een werk van de Italiaanse meester. Turner geeft zaterdag tweemaal een toelichting (om 13 en 15 uur) op het werk van Il Guercino.