vrijdag, 9. september 2016 - 12:04 Update: 09-09-2016 18:37

Kernproef Noord-Korea door International Monitoring System geregistreerd

 KNMI: Nieuwe kernproef Noord-Korea geregistreerd
Foto: Archief EHF
De Bilt

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft Noord-Korea opnieuw een nucleair wapen getest.

'Om 3.30 uur Nederlandse tijd is er een seismische activiteit vastgesteld in het noordoosten van Noord-Korea, nabij de nucleaire test site Punggye-ri. De test had een magnitude van 5 op de schaal van Richter', meldt het KNMI vrijdag.

'Een eerste analyse laat zien dat deze gebeurtenis nabij eerdere nucleaire testen van 2006, 2009 en 2013 plaatsvond. Ook in januari van dit jaar heeft Noord-Korea daar een nucleaire test uitgevoerd. Meer details over de exacte locatie en kracht volgen, als meer meetgegevens geanalyseerd zijn', aldus het KNMI.  

IMS

De trillingen zijn gemeten door onder meer het International Monitoring System (IMS), dat gebruikt wordt voor de verificatie van het kernstopverdrag. Het KNMI is het Nationaal Data Centrum (NDC) voor het kernstopverdrag (de Comprehensive Nucleair-Test-Ban Treaty) en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

NDC

Het International Monitoring System (IMS) bestaat uit seismische, hydro-akoestische en infrageluid meetstations. Hiermee worden respectievelijk de vaste aarde, oceanen en atmosfeer in de gaten gehouden op het voorkomen van nucleaire test explosies.  Als NDC analyseert het KNMI real-time meetgegevens van IMS meetstations.

Categorie:
Provincie: