maandag, 12. september 2016 - 15:33 Update: 12-09-2016 15:43

'Gestolen schilderijen Westfries Museum spoedig terug'

'Gestolen schilderijen Westfries Museum spoedig terug'
Foto: Westfries museum
Hoorn

De Oekraïense autoriteiten dragen spoedig de vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum over aan de Nederlandse autoriteiten. 'Dit zijn vertegenwoordigers van het openbaar ministerie van Oekraïne en van het openbaar ministerie van Nederland overeengekomen', zo meldt het Westfries Museum maandag.

Nederlandse ambassade Kiev

'De overhandiging van deze geroofde 17e-eeuwse schilderijen vindt plaats op de Nederlandse ambassade in Kiev. Op dit moment is nog geen datum bekend', aldus het Westfries Museum. Voorafgaand aan de overhandiging reist een Nederlandse expert deze week naar Kiev om de echtheid en de staat van de schilderijen vast te stellen.

Wethouder van Kunst en Cultuur Judith de Jong: ‘Wij zijn ontzettend blij en opgelucht dat de schilderijen nu echt terugkomen in Nederlandse handen. We hebben een tijd in onzekerheid gezeten over wanneer ze terug zouden komen. Maar nu worden ze daadwerkelijk overgedragen. We zijn erg benieuwd naar de staat waarin de schilderijen verkeren. Daar maken we ons echt wel zorgen over. Het spreekt voor zich dat op het moment dat de schilderijen in het museum hangen we ongelooflijk blij zijn en dit willen vieren met de hele stad.’

Feestelijk onthaal

Het Westfries Museum bereidt de terugkeer en het onthaal in het museum van deze vijf schilderijen voor. Naar verwachting zijn de schilderijen drie weken na de overhandiging in Kiev in Hoorn. Dit wil het museum feestelijk vieren met de hele stad. Meer hierover wordt binnenkort duidelijk

Gestolen meesterwerken

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de 17e en 18e eeuwse collectie. Jarenlang heeft de gemeente Hoorn gehoopt dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. 

In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op. Vijf schilderijen zijn nu teruggevonden. Het gaat om: de Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, een keukenstuk van Floris van Schooten, de Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld beide van Jacob Waben en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.

Categorie:
Provincie: