vrijdag, 16. september 2016 - 16:08 Update: 17-09-2016 9:06

Westfries Museum heeft vijf gestolen schilderijen weer terug

Westfries Museum heeft vijf gestolen schilderijen weer terug
Foto: Westfries museum
Hoorn/Kiev

Vrijdag hebben de Oekraïense autoriteiten de vijf gestolen Nederlandse schilderijen overgedragen aan het Westfries Museum. dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag bekendgemaakt.

'De overdracht vond plaats op de Nederlandse ambassade in Kiev. Directeur Ad Geerdink van het museum nam de kunstwerken persoonlijk in ontvangst', aldus het ministerie. De schilderijen maken deel uit van een collectie van 24 schilderijen die in 2005 werd gestolen uit het museum in Hoorn. Bij de inbraak werd ook zilverwerk ontvreemd.

Minister Koenders

'Ik ben blij dat de vijf schilderijen zijn overgedragen. Er zijn veel inspanningen verricht om dit te bewerkstellingen. Door de samenwerking met de Oekraïense autoriteiten kunnen de schilderijen nu terug naar Nederland. Ik hoop de negentien schilderijen die nog zoek zijn graag zo snel mogelijk terug te zien in het Westfries Museum’, zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag. Het is op dit moment niet duidelijk waar de nog ontbrekende stukken zich bevinden, en hoe lang het nog gaat duren om deze terug te krijgen.

De vijf schilderijen die vrijdag zijn teruggegeven aan Nederland werden afgelopen voorjaar in Oekraïne gevonden. Het gaat om de volgende werken: Vrouw Wereld (1622) en Terugkeer van Jefta (1625) van Jacob Waben; Keukenstuk  (17de eeuw) van Floris van Schooten; Boerenbruiloft (1671-1675) van Hendrik Bogaert en Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater.