zondag, 18. september 2016 - 22:36 Update: 19-09-2016 16:41

Schiphol bestaat vandaag 100 jaar

Schiphol viert 100-jarig bestaan. Koning bezoekt luchthaven
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Schiphol

Koning Willem Alexander woont, maandag 19 september, op Schiphol de officiële viering bij van het 100-jarig bestaan van Amsterdam Airport Schiphol.

Op 19 september 1916 landden voor het eerst drie Nederlandse militaire vliegtuigen op Vliegkamp Schiphol, een drooggemalen stuk grond in de Haarlemmermeer. In 1920 werd de eerste lijndienst Amsterdam-Londen gestart door KLM. Dat jaar werden 440 passagiers vervoerd, wat het begin was van Schiphol als vliegveld voor de burgerluchtvaart. Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werd in 1949 besloten Schiphol op te bouwen als nationale luchthaven. Sinds die tijd is Amsterdam Airport Schiphol voortdurend uitgebreid en ontwikkeld tot een belangrijke luchthaven in Europa, met in 2015 ruim 450.000 vliegtuigbewegingen, waarmee bijna 60 miljoen passagiers aankomen en vertrekken.

Het 100-jarig bestaan van Schiphol wordt in 2016 met diverse activiteiten gevierd, zoals de doop van de Schipholtulp, een jubileumactie van het Schipholfonds voor jeugdsport en een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van Schiphol in het Amsterdammuseum. Op 19 september vindt in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander de officiële jubileumviering plaats met de samenwerkingspartners van Amsterdam Airport Schiphol.

Predicaat Koninklijk

Eerder deze week ontving Schiphol van Koning Willem-Alexander het predicaat Koninklijk. Het predicaat 'Koninklijk' vormt de bekroning van het 100-jarige bestaan van de luchthaven.

Tijdens een feestelijke ceremonie in het bijzijn van vele Schiphol-medewerkers op het hoofdkantoor van Schiphol heeft de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, het predicaat uitgereikt aan president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol. Na de ceremonie onthulde Jos Nijhuis het nieuwe Schiphol logo met daarin een gouden kroontje verwerkt.Schiphol Group mag zich in het vervolg Royal Schiphol Group noemen.

Categorie:
Provincie: