maandag, 19. september 2016 - 8:18 Update: 19-09-2016 8:22

Regenboog-zebrapad voor hoofdkwartier Verenigde Naties

Regenboog-zebrapad voor hoofdkwartier Verenigde Naties
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Samen met de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power en vertegenwoordigers van de stad New York opende minister Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag een regenboog-zebrapad voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

De kleurrijke oversteekplaats, die aandacht moet vragen voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT), ligt recht voor de VN-gebouwen waar deze week honderden wereldleiders bijeen zijn voor de opening van de Algemene Vergadering.

‘Verkeer moet hier letterlijk even stilstaan bij het belang van LHBT-rechten’, aldus Koenders. Afgelopen juni zette de VN-mensenrechtenraad een grote stap door de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders een vast onderdeel op de agenda te maken. Ook besloot de raad een onafhankelijke expert aan te stellen die gaat rapporteren over LHBT-mensenrechten. Koenders: ‘Door dit zebrapad hier aan te leggen tijdens deze belangrijke week, geven de stad New York en de LGBT Core Group een krachtig signaal af en vragen we aandacht voor de mensenrechten van LHBT’s in alle 193 VN-lidstaten.’

Bevordering van gelijke rechten voor LHBT’s is één van de prioriteiten binnen het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Nederland is samen met Argentinië co-voorzitter van de zogeheten LGBT Core Group, die woensdag een evenement organiseert waar Koenders met onder anderen VN-chef Ban Ki-moon en de Amerikaanse vice-president Joe Biden een lans zal breken voor de LHBT-gemeenschap.