woensdag, 21. september 2016 - 17:47 Update: 22-09-2016 13:08

Vrijspraak voor bestuurder politieboot na aanvaring

Vrijspraak voor bestuurder politieboot na aanvaring
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Haarlem/Uitgeest

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag de bestuurder van een politieboot vrijgesproken. Dit heeft de rechtbank bekendgemaakt.

'Hij werd ervan verdacht op 14 juni 2011 een aanvaring te hebben veroorzaakt met een rubberboot op het Uitgeestermeer. Bij de aanvaring is een passagier van de rubberboot gewond geraakt', aldus de rechtbank.

Snelheid

De verdachte had het vermoeden dat de rubberboot sneller voer dan was toegestaan en wilde daarom deze boot benaderen om de boot en de schipper te controleren. De verdachte heeft zijn snelheid verhoogd en een ruime bocht over bakboord gemaakt met de bedoeling op gelijke koers met de rubberboot te komen.

Schuld

De verdachte werd tenlastegelegd dat het zijn schuld was dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen en dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van haar werk is ontstaan. Om tot een bewezenverklaring te kunnen komen moet er sprake zijn van schuld aan de zijde van verdachte en moet het slachtoffer letsel hebben opgelopen. 

Voor de conclusie dat sprake is van schuld is een zekere mate van verwijtbaarheid noodzakelijk. Ook een zekere mate van onachtzaamheid, onvoorzichtigheid of onoplettendheid moet aanwezig zijn. De officier van justitie heeft vrijspraak gevraagd omdat uit het dossier de toedracht van de aanvaring niet is vast komen te staan.

Vrijspraak

De rechtbank oordeelt dat niet wettig en overtuigend is bewezen wat de verdachte ten laste is gelegd. Het dossier geeft onvoldoende duidelijkheid over de toedracht van de aanvaring. 

Zo is sprake van volstrekt tegengestelde verklaringen door getuigen en is op grond van technisch onderzoek door deskundigen geen eenduidig beeld naar voren gekomen over de koers en de snelheid van de door de beide bij de aanvaring betrokken boten. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij.

Categorie:
Provincie: