zaterdag, 1. oktober 2016 - 21:31 Update: 01-10-2016 21:45

Graspieper meest geteld op landelijke Vogelteldag

Graspieper meest geteld op landelijke Vogelteldag
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zeist

Verrassend genoeg is de graspieper vandaag op de landelijke trekvogelteldag het meest geteld, op de voet gevolgd door de vink en spreeuw. Dit heeft Vogelbescherming Nederland zaterdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat de graspieper het meest gezien is in Nederland tijdens deze jaarlijkse teldag, meer dan 100.000 in totaal. Vandaag telden duizenden vogelaars over het hele land op meer dan 150 verschillende locaties zoveel mogelijk vogels. 

Vogelbescherming Nederland coördineert deze massale vogeltelling in het kader van de Euro Birdwatch, waaraan meer dan 35 landen in Europa mee doen. In Nederland telden de vogelaars gezamenlijk 321.563 vogels en werden er 165 soorten waargenomen. Door de zwakke wind uit het zuiden hadden de vogels afkomstig uit Noord-Europa wat tegenwind. Dat zorgt er voor dat met name kleine vogels als graspieper en vink laag vliegen en dus vaak gezien worden.

Veel graspiepers en vinken geteld bij de Euro Birdwatch

De Euro Birdwatch staat of valt met het weer. Helder zicht is ideaal om vogels te tellen, net als een lichte tegenwind, want dan vliegen de vogels lager. Het weer van vandaag, met zwakke wind uit het zuiden, leverde veel kleine vogels in de top 10 op, zoals de graspieper, vink, kneu en boerenzwaluw. 

Graspiepers, en andere kleine vogels, zijn niet de beste vliegers en bij lichte tegenwind vliegen ze al snel een stuk lager. Tegelijkertijd is het leeuwendeel van de graspiepers uit Noord-Europa op dit moment op trek, wat de nummer één positie verklaart.

Minder spreeuwen dan vorige jaren

Voorgaande jaren was de spreeuw constant de aanvoerder van de top 10. Ook dit jaar werd de spreeuw vaak geteld, maar minder dan voorgaande jaren. Door het mooie weer van de afgelopen periode zijn veel spreeuwen in ons land blijven hangen en trekken dus nog niet weg, en de bulk uit Scandinavië moet nog aankomen. Ook werden er dit jaar bijzonder weinig roofvogels gezien. Het zonnetje ontbrak vandaag, waardoor er nauwelijks thermiek was. Zonder thermiek gaan roofvogels niet op trek.

Bijzondere waarnemingen

Ook dit jaar waren er weer bijzondere waarnemingen, waaronder een alpengierzwaluw bij Leusden. Deze vogel afkomstig uit de bergen van Zuid-Europa is waarschijnlijk verdwaald, een zogenaamde dwaalgast. Ook werden er o.a. een ijsduiker, 8 roodkeelpiepers, 1 alpengierzwaluw, 3 grote piepers, 8 buidelmezen, 5 bladkoningen, 1 ortolaan, 8 visarenden en een morinelplevier.

Initiatief van BirdLife International

Vogelbescherming Nederland coördineert de Nederlandse telling, alle Europese gegevens komen binnen bij de BirdLife partner in Zwitserland . De Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International, de wereldwijde organisatie voor de bescherming van vogels waarvan Vogelbescherming Nederland partner is.

Categorie:
Provincie: