dinsdag, 4. oktober 2016 - 15:19

Westlandse bandenprikker hoort celstraf tegen zich eisen

Westlandse bandenprikker hoort celstraf tegen zich eisen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Westland

De officier van justitie in Den Haag eiste 16 maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk tegen de 20-jarige man die ervan wordt verdacht de banden van 257 auto’s te hebben lekgeprikt in de periode september 2015 tot en met mei 2016. Nadat hij was aangehouden, probeerde de man een vriend over te halen autobanden lek te gaan steken. Ook dit wordt hem ten laste gelegd.

n september 2015 begon het lekprikken van autobanden. Het zorgde in het Westland  voor veel onrust. Bewoners hadden overlast en schade van het bandenprikken en iedereen maakte zich zorgen dat de bandenprikker weer toe zou slaan. Hij liet geschreven boodschappen, ondertekend met Slash, achter op de vernielde auto’s waarin hij dreigde met nieuwe acties als zijn eisen niet werden ingewilligd.

De politie en het OM zetten alles op alles om de bandenprikker op te sporen. De officier van justitie noemde ter zitting dat er de laatste maanden voor de aanhouding bij elk nieuw incident een lokaal rampenplan in werking trad waarbij alles uit de kast werd getrokken. Uit het dossier blijkt dat het onderzoek naar de Bandenprikker groot en omvangrijk was, veel beslag heeft gelegd op de politiecapaciteit en kostbaar was. Het opsporen van deverdachte was als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar uiteindelijk kon hij op 6 mei worden aangehouden. Daarna hielden de prikincidenten op.

Op 23 mei schorste de rechter de voorlopige hechtenis van de verdachte onder strenge voorwaarden. Hij mocht niet in de gemeente Westland komen, moest een enkelband dragen en stond verplicht onder toezicht vanreclassering. De man benaderde toen een goede vriend met het verzoek om voor hem banden lek te prikken. Hij bood hem €1000,- en dreigde de politie in te lichten over strafbare feiten die zijn vriend zou hebben gepleegd. Hij gaf hem een brief met nauwkeurige instructies, zo stond er bijvoorbeeld op dat hij donkere kleren moest dragen en wat hij op de vernielde auto’s moest schrijven. De vriend stapte naar de politie en de 20-jarige man werd op 29 juni weer aangehouden.

Volgens het OM ligt er genoeg bewijs tegen de verdachte: in zijn jas werd een mes aangetroffen. Alle banden zijn lekgeprikt met hetzelfde voorwerp, het aangetroffen mes past bij de perforaties. Uit onderzoek van een handschriftdeskundige bleek dat alle teksten op de auto’s door dezelfde schrijver zijn geschreven en dat het handschrift van de verdachte daarmee overeenkomt. Meerdere getuigen waaronder de moeder, broer en de goede vriend van de 20-jarige man legden belastende verklaringen tegen hem af. Zo merkten de moeder en broer dat hij in de nachten dat ‘Slash’ had toegeslagen niet thuis was en herkenden ze zijn handschrift op de auto’s. Dat hij zijn vriend vroeg om weer banden lek te gaan prikken ziet het OM ook als bewijs dat de 20-jarige man de bandenprikker is.

Bij het formuleren van de strafeis, wees de officier van justitie nogmaals op de ernst van de zaak: heel veel mensen zijn slachtoffer geworden, er is sprake van forse schade en er is veel maatschappelijke onrust geweest. Het OM is bang dat de verdachte opnieuw de fout in kan gaan onder meer omdat hij alles ontkent. Ook heeft hij laten blijken een grote aversie te hebben tegen de inwoners van het Westland. De officier van justitie eiste 16 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met de bijzondere voorwaarden van een meldplicht bij reclassering, een behandelverplichting, het dragen van een enkelband voor maximaal 12 maanden en een locatieverbod voor het hele Westland voor drie jaar. Ook vroeg de officier van justitie om toewijzing van schadevergoedingen van in totaal ruim €19500,- voor meerdere slachtoffers van het bandenprikken.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: