vrijdag, 7. oktober 2016 - 16:59 Update: 07-10-2016 18:26

Crowdfunfing gestart om beschadigde gestolen schilderijen Westfries Museum te restaureren

Feestelijk onthaal gestolen schilderijen Westfries Museum
Foto: Westfries museum
Hoorn

Nadat in januari 2005 bij een inbraak in het Westfries Museum vijf 17e eeuwse meesterwerken werden gestolen, zijn ze vrijdag, na 4.320 dagen teruggekeerd in Hoorn. Dit heeft het museum vrijdag laten weten.

Feestelijk onthaald

In januari 2005 werden uit het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stuks zilverwerk gestolen. Vijf schilderijen zijn dit voorjaar terug gevonden in Oekraïne. Vandaag, 7 oktober, zijn ze onder grote belangstelling, feestelijk binnengehaald in Hoorn. De schilderijen hebben enorm geleden in de tien jaar dat ze verdwenen waren en zijn in erbarmelijke staat. Voor de restauratie is het museum een crowdfunding gestart.

Klokslag 14.30 uur arriveerde op de Roode Steen, op het plein voor het museum, een vrachtwagen van kunsttransporteur Imming Logistics. Op het monumentale hek voor het museum was een van de gestolen werken, Vrouw Wereld van Jacob Waben, meer dan levensgroot op doek afgebeeld met een aantal lege plekken.

 Uit de vrachtwagen kwamen 9 figuren uit het schilderij van Waben met hun instrumenten tot leven en vormden een levend tableau. Met de figuren uit het schilderij kwamen ook zes kisten mee. Vijf met de schilderijen die in Hoorn terugkwamen en een lege zesde kist. Deze stond symbool voor de 19 schilderijen en 70 stukken zilverwerk die nog altijd zoek zijn.

4320 dagen

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, had ze geteld: de dagen dat de 5 schilderijen weg zijn geweest. In zijn toespraak schetste hij in een notendop de geschiedenis van inbraak tot terugkeer. Hij hield zijn gehoor voor dat de geldelijke waarde van de schilderijen niet opweegt tegen de culturele en emotionele waarde die de kunstwerken voor Hoorn en het museum hebben. 

‘Zij vertellen de geschiedenis van 17e eeuw waaraan de stad Hoorn zoveel te danken heeft en waarvan de sporen nog overal zichtbaar zijn.’ Hij noemde de terugkeer een dag met een gouden randje, maar ook een dag met een rafelrand. 

Crowdfunding gestart 

De staat waarin de schilderijen zijn terug gevonden is immers erbarmelijk. ‘Ze hebben ongelooflijk geleden.’ De restauratiekosten worden geschat op zeker 100.000 euro, een bedrag dat het museum bij lange na niet heeft. Hij kondigde daarom de start van een grote actie aan om via crowdfunding de nog benodigde 72.000 euro binnen te krijgen.