zondag, 9. oktober 2016 - 9:41 Update: 10-10-2016 11:28

Onderzoeksbureau boos op Zembla om uitzending over kunstgras

Onderzoeksbureau kunstgras boos op Zembla
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijmegen

Onderzoeksbureau IndusTox zegt vals beschuldigd te zijn door het onderzoeks-programma Zembla over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden. IndusTox deed in 2006 onderzoek naar de rubberkorrels op de kunstgrasvelden en de mate waarin de sporter worden blootgesteld aan PAK’s.

Volgens het onderzoeksbureau belastert Zembla de professionaliteit en integriteit van dit Nijmeegse onderzoeksbureau. Dat is volgens hen een valse beschuldiging. IndusTox laat weten niet te zijn geïnformeerd door Zembla, noch vragen gesteld of de kans gegeven om een toelichting te geven.

In 2006 werden zeven personen gevolgd op basis van urinemonsters. Hierbij werd de concentratie van PAK's in het urine bekeken vóór en na een wedstrijd gespeeld op kunstgras. Volgens IndusTox werd er geen verhoogde concentratie waargenomen, anders dan door inname van voedsel en/of inademing door buitenlucht.

Tevens spreekt InduTox tegen dat er gesjoemeld is met enkele urinemonsters. ‘Dat is pertinent niet het geval. Wel waren enkele urinemonsters dusdanig verdund of geconcentreerd dat de uitscheiding niet meer normaal verliep; dergelijke monsters zijn daarom niet meegenomen. Dat is en was volgens de gangbare procedure. De selectie is uitvoerig beschreven en goed gedocumenteerd’, aldus het onderzoeksbureau..

Categorie:
Provincie: