vrijdag, 14. oktober 2016 - 17:50 Update: 16-10-2016 21:27

Onderzoekers vogelgriep brengen rol vogetrek in kaart

Onderzoekers hopen eerder te kunnen waarschuwen bij verspreiding vogelgriep door trekvogels
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam/Utrecht

Onderzoekers van onder andere het Erasmus MC hebben in een wereldwijde onderzoeksgroep de rol van vogeltrek rond de noordpool op een grote vogelgriepuitbraak in kaart gebracht. De aanleiding was de snelle verspreiding van de H5N8-vogelgriep in 2014 en 2015.

Voorspelling

Begrip van het gedrag van trekvogels kan leiden tot betere voorspellingen ten aanzien van verspreiding van vogelgriep en biedt in de toekomst misschien de mogelijkheid om pluimveehouders eerder te waarschuwen bij een uitbraak. De onderzoekers publiceren vrijdag 14 oktober in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Dodelijk

Sommige vormen van vogelgriep kunnen dodelijk zijn voor pluimvee en kunnen bij de mens zorgen voor gevaarlijke ziekte. In 2014 en 2015 raakten miljoenen vogels in Japan, Noord-Amerika en Europa geïnfecteerd met H5N8, dat begin 2014 in Zuid-Korea was opgedoken. Tot op heden was onduidelijk hoe H5N8 zich zo snel had verspreid.

Poolgebied

Wetenschappers van 29 instituten wereldwijd, onder wie prof. Thijs Kuiken van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, onderzochten hoe bepaalde soorten trekvogels geïnfecteerd met H5N8 zich tijdens de seizoenswisselingen gedragen. 

Analyse van het RNA van de virussen laat zien dat H5N8 zeer waarschijnlijk wordt verspreid door vogels die van Azië naar Noord-Amerika en Europa trekken, via broedgebieden in het poolgebied.

Waarschuwen

Kuiken: 'De verspreiding van vogelgriep is een wereldwijd probleem en moet ook wereldwijd worden aangepakt. Het is geweldig om te zien dat wetenschappers op deze schaal samenwerken om een oplossing te vinden. Nu we meer weten over de rol van trekvogels in de verspreiding van vogelgriep, moet het in de toekomst mogelijk zijn om bijvoorbeeld pluimveehouders veel eerder te waarschuwen over mogelijke virusuitbraken.'