woensdag, 19. oktober 2016 - 15:34 Update: 19-10-2016 16:13

Johan van Laarhoven vanuit Thaise cel: Wilt u mij helpen, majesteit?

 Johan van Laarhoven vanuit Thaise cel: Wilt u mij helpen, majesteit?
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De 56-jarige Johan van Laarhoven, die sinds 2014 vastzit in een Thaise cel en is veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar, heeft koning Willem-Alexander in een brief om hulp gevraagd. dit heeft zijn broer, Frans van Laarhoven, woensdag bekendgemaakt.

In de emotionele brief vraagt hij de koning zich in te zetten voor een rechtvaardige behandeling. Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. “Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan.”

Vanuit wat ‘de hel van Bangkok’ wordt genoemd schrijft Van Laarhoven: “Ik ben op de hoogte van uw goede contacten met het Thaise koninklijk huis. Een koningshuis dat onlangs een vreselijk verlies te verwerken heeft gekregen, waarvoor ik hier ook mijn innige deelneming betoon.” 

Van Laarhoven wil dat Nederland om zijn uitlevering vraagt. “Mag ik u vanuit het diepste van mijn hart vragen uw contacten aan te wenden voor een rechtvaardige behandeling van mij en mijn vrouw? Wilt u mij helpen, majesteit? Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel.”

Van Laarhoven zit sinds 2014 gevangen in Thailand, waar hij werd veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. De oud-coffeeshophouder werd daar op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie aangehouden. “Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan”, benadrukt Van Laarhoven. “Een jointje verkopen, kopen en roken mag in Nederland.”

De Thai erkennen dat Van Laarhoven in Thailand nooit iets strafbaars heeft gedaan en dat ze hem uitsluitend hebben veroordeeld voor het verkopen van cannabis in Nederland. Het geld dat hij daarmee verdiende, noemen de Thai ‘drugsgeld.’ 

“En als ik in Thailand een noedelsoep afreken met dat ‘drugsgeld’, is dat dus witwassen. Zo komt het dat ik deze brief schrijf, liggend op de betonnen vloer van mijn cel. Ik zit sinds 2014 opgesloten, nog 100 jaar te gaan. Ik ben overigens 56 jaar.”

De Nationale Ombudsman bemoeit zich inmiddels met de zaak en ook hebben negen politieke partijen onder leiding van Vera Bergkamp Kamervragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie. “Dat geeft mij moed”, schrijft Van Laarhoven, wiens gezondheid achteruit holt. 

“Ik ben bijna 40 kilo afgevallen. Ik heb hartklachten, mijn galblaas moet worden verwijderd en ik heb over mijn hele lichaam rare zweren. Majesteit, het gaat niet goed met mij.”

De brief aan de koning is voor Johan van Laarhoven het laatste redmiddel. “Majesteit, ik ben misschien maar een simpele oud-coffeeshophouder. Ik ben geen nationaal exportproduct. Ik ben geen dj, geen journalist of fotomodel waar heel het land trots op is. Maar ik ben nog steeds wel uw onderdaan. Een onderdaan die uw hulp nodig heeft – heel hard nodig heeft.”

Coffeeshop

Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. 

Inmiddels zit hij ruim twee jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid.