vrijdag, 21. oktober 2016 - 17:27 Update: 21-10-2016 17:34

Vier minderjarigen gecrasht na dollemansrit met bestelbusje

Vier minderjarigen gecrasht na dollemansrit met bestelbusje
Foto: Politie
Rotterdam/Crooswijk

Vier minderjarigen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag, met een bestelbusje van de vader van de 16-jarige bestuurder, gecrasht na een dollemansrit vanuit Den Haag naar Rotterdam. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.

'Gestolen'

'Na een achtervolging, die rond 03.15 uur in Den Haag begon nadat de bestuurder een stopteken negeerde, crashte donderdagochtend rond 03.30 de bestelbus met vier jonge inzittenden op de afrit Crooswijk langs de A20', aldus de politie. De jongens, tussen 14 en 17 jaar oud, reden in een busje dat als gestolen was opgegeven. De bestuurder (16) bleek de zoon van de eigenaar van de bus.

Haagse agenten zagen rond 03.15 uur op de Dr. Lelykade een bestelbus met twee inzittenden voorin van een parkeerplaats afrijden. Gezien het tijdstip en de locatie besloten de agenten het kenteken na te trekken. Ze ontdekten dat donderdagavond aangifte was gedaan van diefstal van deze bus. Ze gaven de bestuurder een stopteken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Integendeel: de bus ging er op zeer hoge snelheid vandoor.

170 km/uur

De politie zette de achtervolging in. In eerste instantie door de stad, waarbij de bestuurder roekeloos op hoge snelheid rode stoplichten negeerde en kruisingen overstak. Gevolgd door politieauto’s reden ze de A13 en later A20 op richting Rotterdam. 

Gewaarschuwde agenten uit Delft en van de Landelijke Eenheid probeerden de bus onderweg te onderscheppen, maar de dollemansrit was nog niet ten einde. Met snelheden geschat tot 170 km per uur raasde het voertuig over de snelweg, op sommige stukken met gedoofde verlichting.

Macht over het stuur

Bij het naderen van de afslag Rotterdam Crooswijk maakte de chauffeur aanstalten om de afslag te nemen. Om te voorkomen dat de achtervolging binnen de bebouwde kom zou worden voortgezet, met alle risico’s van dien, nam de politie toen afstand. De bestuurder van het gestolen voertuig nam inderdaad de afslag, maar minderde te weinig vaart en verloor de macht over het stuur. 

Via de vangrail belandde de bus op haar zij. De vier inzittenden raakten daarbij gewond, maar niet ernstig. Het bleek te gaan om Rotterdammers van 14, 16, 16 en 17 jaar. Een van de 16-jarigen had achter het stuur gezeten. Hij is de zoon van de man die aangifte deed van de gestolen auto. De aangifte is ingetrokken.

Joyriding

Agenten verleenden eerste hulp aan de jongens in afwachting van de ambulance. Daarna zijn zij aangehouden en overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling van hun verwondingen. Toen bleek dat de auto niet gestolen was, zijn de drie passagiers weer heengezonden. De bestuurder moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor joyriding en gevaarlijk rijgedrag. De bestelbus is total loss.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: