zondag, 23. oktober 2016 - 9:49

Boeteregen verwacht in gemeenten die zelf boetes innen

Boeteregen verwacht in gemeenten die zelf boetes innen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De gemeenten hebben mogelijk een nieuwe melkkoe gevonden om inkomsten te genereren. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) mogen burgers boetes geven voor afval gooien in de verkeerde prullenbak, het niet opruimen van hondenpoep en te vroeg buitenzetten van vuilnis.

Volgens De Telegraaf worden de boetes van de BOA’s geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en kregen gemeenten een onkostenvergoeding van 40 euro per boete. Deze vergoeding is wegbezuinigd.

Grote steden als Amsterdam, Arnhem en Den Haag gaan daarom de boetes zelf innen, zodat het volledige bedrag op de rekening van de gemeente wordt bijgeschreven. Ook de gemeente Rotterdam heeft het idee om de boetes zelf te gaan innen.

Hoewel het voor de burger niet uitmaakt aan wie de boete wordt betaald, voor gemeenten is het aanmoedigen van de BOA’s om te gaan ‘schrijven’ uitermate lucratief. De bedragen lopen namelijk fors op. In grote steden kost het te vroeg aanbieden van huisvuil 90 euro en afval in een openbare prullenbak gooien kost 140 euro. 

Categorie:
Provincie: